Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/aksabih_ba/nb-public/themes/nbshop5_v5_8/_blocks/items/amanities_and_reservations.php on line 7

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/aksabih_ba/nb-public/themes/nbshop5_v5_8/_blocks/items/amanities_and_reservations.php on line 24
Pritisak u trudnoći | AKSA BIH
Sretna trudnica

Pritisak u trudnoći

Pritisak u trudnoći mjerilo je zdravlja

 

Normalan krvni pritisak jedan je od važnih pokazatelja zdravlja svakog organizma. Tokom trudnoće posebno je važno da buduća majka ima normalnu vrijednost krvnog pritiska, jer hipertenzija može da bude ozbiljna zdravstvena prijetnja i majci i plodu. Sama trudnoća ne bi trebalo da utiče na povećanje krvnog pritiska, što znači da on svo vrijeme treba da ostane na optimalnom nivou, 120 sa 80 milimetara živinog stuba (mm Hg), pojašnjava za Baby planetu dr Jelena Bosiljkić Pešić, specijalista ginekologije i akušerstva iz doma zdravlja „Jedro“, koji posluje u sastavu „Medigrup“.

- Već vrijednost krvnog pritiska od 140/90 mm Hg alarmantno je stanje za trudnicu. Praksa je da se krvni pritisak u trudnoći prvi put kontroliše oko dvadesete sedmice, kada su u pitanju žene koje prije drugog stanja nisu imale nikakav problem sa tim - dodaje dr Bosiljkić Pešić.- Zato treba obratiti pažnju na simptome povišenog krvnog pritiska koje je lako uočiti: vrtoglavicu, glavobolju, zujanje u ušima, malaksalost, ponekad povraćanje, crvenilo kože lica i grudi, tačkice pred očima.

Postoji prirodni mehanizam koji reguliše navikavanje tijela na povećanu količinu krvi u majčinoj cirkulaciji. Ali nekada taj mehanizam fiziološke adaptacije, koji je zadužen za privikavanje krvnog pritiska na nove uslove, jednostavno izostane. Tada dolazi do pojave visokog krvnog pritiska, čak i kod žena koje nikada ranije nisu imale sličan problem. U takvim situacijama krvni pritisak mora da se mjeri više puta dnevno, jer se radi o hipertenziji indukovanoj trudnoćom. 

- Neke žene su prije trudnoće imale povišen krvni pritisak i one spadaju u grupu trudnica koje treba posebno pomno da se kontrolišu. Njima se savjetuje da u trudnoću ulaze tek pošto ishranom i medikamentima stabilizuju stanje - dodaje sagovornica Baby planete.

Najčešći uzroci koji dovode do povišenog pritiska u trudnoći prije svega su loše navike u ishrani: konzumiranje previše slane, masne i začinjene hrane, zatim pretjerana težina ili gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i fizička neaktivnost. Stalni savjeti budućim majkama da jedu za dvoje sigurno ne doprinose održanju optimalnog krvnog pritiska. Treba imati na umu da je zdrava ishrana u trudnoći investiranje u sopstveno, ali i u zdravlje bebe.

Hipertenzija je kod opšte populacije veoma ozbiljan i nažalost masovan problem. Tokom trudnoće povišen pritisak je posebno opasan, jer dovodi do suženja krvnih sudova posteljice, što izaziva smanjenje razmene krvi između majke i ploda. Zbog nedostatka kiseonika i hranljivih elemenata beba pati i može da dođe do zastoja u razvoju ploda, dodaje dr Jelena Bosiljkić Pešić.

- Jedna od potencijalnih posljedica hipertenzije u trudnoći je i prijevremeno odlubljivanje posteljice, koja je izvor života za bebu. Neregulisan krvni pritisak može da se završi najozbiljnijim pojavama, kao što su preeklampsija i eklampsija, pa čak da dovede do smrti ploda, a nekad i do smrti majke - objašnjava dr Bosiljkić Pešić .- Preeklampsija, osim povišenog krvnog pritiska, podrazumijeva i pojavu bjelančevina u urinu i otoka (najčešće na nogama) koji mogu biti veoma izraženi i generalizovani. Eklampsija, pored hipertenzije podrazumijeva i pojavu tonično-kloničnih grčeva koji zahvataju cijelo tijelo, a praćeni su gubitkom svijesti i prekidom disanja, to jest konvulzijama koje su slične epileptičnom napadu.

           

 

Prevencija i liječenje

Redovne kontrole krvnog pritiska najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. Kako do povišenog krvnog pritiska ne bi došlo, trudnice treba da vode računa o ishrani, da smanje unos soli i hrane bogate solju, da izbjegavaju masna i začinjena jela. Preporučuje se, takođe, i umjerena fizičika aktivnost, u skladu sa zdravstvenim stanjem. Alkohol i cigarete takođe su na listi zabranjenih, između ostalog i zbog krvnog pritiska.

Povišen krvni pritisak liječi se prije svega antihipertenzivnim lijekovima, koji su dozvoljeni u trudnoći. Istovremeno, trudnica se upućuje nutricionisti koji će sastaviti individualni jelovnik kako bi se i na taj način regulisao pritisak.

 

Trenutno nema komentara