Savjeti

10.
Mar
2021
Sretna trudnica
U toku trudnoće, jedan od savjeta koji buduća mama dobije od svojih drugarica, sestre ili kume, jeste da na početku devetog mjeseca torba za porodilište bude spremna. Na prvi pogled djeluje da nije toliko stvari potrebno za porodilište, ali kako bi buduća mama bila u tom trenutku imala sve što će joj boravak u porodilištu učiniti ugodnim, odlično je napraviti spisak za porodilište i sve potrebne stvari spakovati ranije. 
26.
Mar
2021
Sretna trudnica
Nalazite se u prvoj nedjelji trudnoće, a da još niste ni trudni? Ovo je konfuzno, zar ne? Iako ćete najvjerovatnije začeti tek u 3. nedjelji, od prvog dana vašeg menstrualnog ciklusa računa se prva nedjelja trudnoće.
09.
Mar
2021
Sretna trudnica
Većina žena smatra da je dojenje izuzetno bitna stvar radi pravilnog odrastanja i razvoja bebe. Jedno je sigurno, dojenje beba je najljepša stvar koju majka obavlja jer se tada javlja osjećaj posebne i nesvakidašnje bliskosti između majke i bebe. Koliko je zdravo majčino mlijeko govore mnogi sturčnjaci i pedijatri koji isiču značaj dojenja za razvoj bebe.
28.
Dec
2021
Sretna trudnica
Svaki porođaj je priča za sebe. Svaki porođaj je jedinstven. Ovo se odnosi na većinu aspekta porođaja, uključujući i simptome koji mu prethode, kao i njegovo trajanje. U ovom tekstu saznajte koji su to znakovi koji ukazuju da je porođaj blizu, kako izgledaju porođajne kontrakcije, kao i koliko dugo porođaj može da traje.
28.
Dec
2021
Sretna trudnica
Postoje dvije vrste kontrakcija u trudnoći: porođajne kontrakcije i Brakston-Hiksove. Glavna razlika između porođajnih kontrakcija i Brakston-Hiksovih sastoji se u tome da su porođajne kontrakcije zapravo trudovi koji će na kraju dovesti do istiskivanja bebe kroz porođajni kanal, dok su Brakston-Hiksove takozvane lažne kontrakcije koje se mogu javiti bilo kada u trudnoći. One ne izazivaju trudove i nisu znak da porođaj počinje.
28.
Dec
2021
Sretna trudnica
Bilo da li planirate da koristite anesteziju tokom porođaja ili ste već odlučili da želite potpuno prirodan porođaj bez anestetika, uvijek je dobro da znate kako epiduralna i spinal anestezija funkcionišu. Ovo je potrebno iz dva razloga: prvo, uvijek postoji šansa da promijenite mišljenje jednom kada porođaj krene i drugo - u slučaju hitnog carskog reza anestezija je neophodna.  
09.
Mar
2021
Razvoj bebe i djeteta
  Prilikom trudnoće budući roditelji počinju da se prilagođavaju na nove navike, stil života i obaveze. Beba će u kuću unijeti neizmjernu ljubav, ali i sve slatke muke. Razvoj bebe po mjesecima dok je u utrobi majke, a i kada dođe na svijet, daje mnoge odgovore na neka komplikovana pitanja. Jedno je sigurno majka načinom ishrane, dovoljnim snom, životom bez stresa i prilagođenoj aktivnosti mogu uticati na pravilan razvoj svoje bebe prije rođenja, a raznim motoričkim aktivnostima, ishranom i igrama utiču na razvoj bebe u mjesecima koji dolaze.
10.
Mar
2021
Zdrava beba, zdravo dijete
Svaki roditelj, bar jednom tokom odrastanja djeteta susrešće se sa ojedom. To su male crvene tačkice vidljive na tijelu, ili dijelu tijela. Ojed kod beba najčešće se javlja na dijelu koji je pod pelenom, ispod pazuha, na prevojima, stomaku i oko genitalija. Najčešći ojed kod beba nastaje baš na mjestu koje je zaštićeno pelenom. Dakle, predjeli oko bebine guze i prepona su najugorženiji. Ojed se može javiti i u prvim danima po rođenju bebe, ipak češće se javljaju između 8. i 12. mjeseca.
10.
Mar
2021
Zdrava beba, zdravo dijete
Potpuno je prirodno da su roditelji u prvim mjesecima zabrinuti i da obraćaju pažnju na najrazličitije detalje s obzirom da se prvi put nalaze u ovoj ulozi. Ono što je važno znati, jeste da je pojava zelene stolice kod bebe česta i da ne mora odmah paliti alarm za brigu.