Razvoj bebe i djeteta

Razvoj bebe po mjesecima

Razvoje bebe u prvom mjesecu života

Razvoj bebe po mjesecima je najuočljiviji u prvoj godini života. Najveće promene zapažaju se na samom početku odnosno u prvom mjesecu.

Po rođenju beba se obično hrani, spava, plače i obavlja svoje fiziloške potrebe. Ove četiri stvari obiljeležavaju bebin životni period od mjesec dana. U prvom mesecu, odnosno desetak dana po rođenju bebi otpada pupak. Često, odmah po rođenju dok se još uvek crijeva navikavaju na hranu, beba ima česte i uporne grčeve. Može se desiti da beba od bola bude razdražljiva, plačljiva ili da ima zatvor. 

Fizički razvoj

Sa navršenih mjesec dana života beba bi trebalo da dobije u opsegu od 700 do 900 grama, a rašće od 2,5 cm do 3.8 cm mjesečno u periodu koji dolazi. Dobijanje na težini može varitati iz mnogih razloga. Beba se hrani i do osam puta na dan, odnosno jede na svaka tri sata. Optimalni unos mlijeka u toku dana je oko 800 ml. 

Stolica

U prvom mjesecu života beba može imati stolicu i posle svakog obroka, ali se dešava da stolica odsustvuje i par dana. Ukoliko beba koja sisa nije kakila više od 3 dana, a u slučaju bebe koja se hrani formulom, više od 5 dana, roditelji bi trebalo da se posavjetuju sa pedijatrom. Ono što je dobro znati je, da je najoptimalniji broj punjenja pelene četiri puta dnevo. 

San

U prvom mjesecu bebinog života beba skoro čitav dana prespava. Dnevno spava i do 17 časova, odnosno oko 8.5 do 10 sati u toku noći i od 6 do 7 sati po danu. Bebe koje se hrane majčinim mlijekom mogu spavati od 4 do 5 sati vezano u toku noći, dok bebe koje se hrane formulom mogu da povežu oko 5 do 6 sati sna bez buđenja. 

Motorički razvoj bebe

U prvom mjesecu beba će uživati u mrdanju ruku i nogu dok leží. Ovo je odlična vježba za razvoj bebinih mišića i za motoriku. Obično u ovom periodu se preporučuje nabavka podloge za igru s obzirom da će beba pokušavati rukama da uhvati viseće igračke. 

Razvoj bebe u drugom mjesecu života

U drugom mesecu bebinog života primetićete značajne novine. Beba počinje da stavlja pesnice u usta, gleda u svoje šake, zapaža predmete. Umije pokazati radost ili dosadu. 

Fizički razvoj

U prosjeku beba i u drugom mesecu života može porasti oko 2,5 centimetara, a dobiti na težini od 450 g do 1 kg. U drugom mjesecu bebin vrat postaje snažniji, tako da roditelji mogu za početak kraće oko 10 – ak minuta, a kasnije i duže bebu stavljati na stomak. Ležanjem na stomak ona učvršćuje i glavu i vrat. 

Vakcinacija

U drugom mjesecu života beba se susreće i sa vakcinacijom, odnosno prvom dozom kombinovane petovanlentne vakcine. Ova vakcina bebi daje zaštitu od:     

 • HiB (protiv bakterije Hemofilus influence tip B),
 • DTAP (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), 
 • IPV (protiv dečje paralize) 

Kao normalna reakcija na vakcinu, javiće se crvenilo i blagi otok na mestu uboda. Simptomi se mogu javiti do 48 sati od primanja vakcine, a povući će se za 2 do 3 dana. Ukoliko beba teže podnese vakcinu te dobije povišenu temperaturu (preko 38°C), proliv ili ima poteškoća sa spavanjem, savetuje se konsultacija sa pedijatrom.

Razvoj beba u trećem mjesecu

U prvom tromesečju razvoja bebe, beba se isključivo hrani mlijekom, bez obzira da li je majčino ili mliječna formula. Pored mlijeka bebi je potrebna i voda. Beba u ovom periodu polako ima izgrađeni ritam sa spavanjem, hranjenjem i presvlačenjem. Naime, najoptimalnije vreme za hranjenje i presvlačenje je na svaka tri sata. U prvom tromjesečju razvoja bebe zapažaju se značajne promene. Beba počinje da se vrti po krevetcu, žustro pomjerajući udove. Glavu umije da okreće, ali i dalje glava i vrat nisu dovoljno čvrsti. Reaguje na zvukove i šumove. Uspijeva da zadrži pažnju na šarenim stvarima i predmetima. Prati pokrete tijela, usana i lica. 

Fizički razvoj

U ovom periodu beba na težini dobija oko 200 grama nedjeljno, odnosno do 1 kg za mjesec dana. Obim glave se poveća za jedan centimetar mjesečno. 

Ishrana bebe

Beba ovog uzrasta spava do 15 časova u toku dan, a jede na svakih 3 do 5 sati oko 180 ml mlijeka. Da bi roditelji bili sigurni da beba unosi dovoljnu količinu hrane potrebno je da prate broj mokrih pelena i kakanih pelena.  Beba bi trebalo da ima više mokrih pelena u toku dana, dok bi svaki dan trebalo da ima po jednu kakanu pelenu, ili jednu u nekoliko dana.

Vakcinacija

Sa 3 i po meseca smatra se da je beba spremna za 2. dozu kombinovane vakcine kao i za drugu dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. I u ovom slučaju možete očekivati da beba odreaguje na primljenu dozu vakcine u vidu crvenila i blagog otoka. Kao i u predhodnom slučaju, ukoliko beba ima intenzivnije simptome savjetuje se posjeta pedijatru.

Čula bebe

U ovom periodu čula bebe su sve izoštrenija, naročito sluh i vid. Bebe sad uviđaju prostor oko sebe. U ovom periodu beba će uspjeti da vidi različite nijanse boja. Takođe, primetićete da će beba uživati u igri sa igračkama koje su jarkih boja, šuškaju, svjetlucaju čija je tekstura mekana i pufnasta. 

Govor kod bebe

Kao što je navedeno, u ovom periodu čula kod bebe su vrlo izoštrena, pa tako i njeno čulo sluha dolazi do izražaja. Ona će probati da imitira neke od zvukova, tonova i melodija iz svog okruženja. Roditelji će takođe primijetiti i razliku u plakanju u zavisnosti od bebine potreba, pa će tako lakše prepoznati da li je beba gladna, uspavana ili je vrijeme za mijenjanje pelena. 

Razvoj bebe u četvrtom mjesecu 

U ovom periodu beba sve više formira karakter i postaje svoja ličnost. Roditelji će polako primećivati i na koga beba liči fizički. 

Fizički razvoj i san bebe

Razvoj bebe u četvtom mesecu ističe se po tome što bebe spavaju i do 15 sati dnevno. Dešava se da određene bebe prespavaju i celu noć. U toku dana, bebe provedu u proseku oko 5 sati spavajući, a u toku noći mogu spavati i do 10 sati. U ovom periodu bebe prolaze kroz fazu koja se naziva regresija spavanja. Ona predstavlja razvojni skok jer bebin mozak postaje sve aktivniji, što se odražava ne bebine emocije. Savjetuje se da se u ovoj fazi, koja obično traje od 2 do 6 nedjelja, uvedu umirujući rituali prije spavanja. Kada je reč o dobijanju na težini i visini, ista je situacija kao kod razvoja u trećem mjesecu. 

Ishrana bebe

Bebe i dalje jedu na tri sata, u proseku do 170 ml mlijeka, ili 750ml ukoliko je beba na formuli. U ovom periodu uobičajno je da beba ima oko 4 do 5 potpuno mokrih pelena. Mnogi stručnjaci savjetuju da je najbolje da se beba hrani isključivo majčinim mlijekom ili dohranom do 6 mjeseca jer se na ovaj način smanjuje rizik od alergijskih reakcija na pojedine namirnice. Ipak, ukoliko roditeljima djeluje da je beba spremna za unos čvrste hrane najbolje bi bilo da se posavetuju sa pedijatrom. 

Govor kod bebe

 U ovom periodu roditelji će primijetiti da beba prati pokrete njihovih usana dok pričaju. Ona će pokušati da imitira neke od zvukova, tonova ili samo melodiju govora. Ovo je prva faza razvoja komunikacije kod bebe. U četvrtom mjesecu beba proizvodi čitav spektar zvukova i glasova. Kako bi roditelji stimulisali razvoj bebine komunikacije preporučuje se da imitiraju bebine glasova i gestikulaciju. Na ovaj način beba uči odnos uzrok-posledica, koji je značajan za razumevanje komunikacionih procesa.

Razvoj bebe u petom mjesecu

 Do sada beba je naučila da prepoznaje ljude iz svog okruženja i sa njima je otvorena i sigurna u komunikaciji. Međutim, postoji mogućnost da se pojavi strah od ljudi koji joj nisu simpatični ili se prvi put susreće sa njima. Ovaj pojava će proći tokom vremena, ipak važno je da beba postepeno upoznaje članove iz svog daljeg okruženja. U ovom periodu beba lako može postati preplavljena raznim utiscima te se isuviše dinamičan dan može odraziti na njeno ponašanje. Ona može postati uznemirena i plačljiva. Kako ne bi došlo do toga, povremeno bi trebalo skloniti dijete od buke u miran kutak gde će ona moći da ,,sabere utiske” i pripremi se za nove. 

Fizički razvoj 

U petom mjesecu beba uveliko guče, priča određene slogove i pevuši. Okreće se, vrti. Beba je već uveliko učvrstila glavu i vrat. I dalje beba prespava veliki deo dana, i to do 14 časova. Sa pet meseci može se očekivati da beba sjedi. Dobijanje tjelesne težine kreće se oko 800 grama na mjesečnom nivou. Međutim, bitno je naznačiti da je svaka beba jedinstvena, pa nema potrebe za poređenjem beba. Potpuno je normalno da neke bebe razvojne ciljeve dostižu ranije, a druge kasnije.

San

U ovom periodu beba bi trebalo da poveže od 10 do 11 sati sna. Još uvijek joj je potrebno od 14 do 16 sati spavanja. Tokom dana beba će u prosjeku spavati od 4 do 5 sati raspoređeno u dva do tri ciklusa. Stručnjaci savjetuju da se beba tokom dana ne budi kako bi duže spavala noću. Naime, oni ističu da ukoliko beba ne odspava dobro u toku dana, uveče može biti preumorna i teško će se uspavati. 

Govor kod bebe

U ovom periodu beba uveliko ispušta najrazličitije zvukove, a može i da izgovori nešto što podsjeća i na prve riječi. Beba će se u 5 mjesecu zabavljati ispuštanjem različitih zvukova i pravljenjem različitih grimasa. 

Ishrana 

Između 4. i 6. mjeseca beba više ne gura hranu ka spolja, već počinje da razvija koordinaciju kojom će gurati hranu od prednjeg dijela usta ka grlu, kako bi istu progutala. U ovom periodu ona će sve više pokazivati zainteresovanost za hranom. Međutim, pedijatri preporučuju da se beba isključivo doji ili hrani formulom do 6. mjeseca, ali sa postepenim uvođenjem hrane od navršenih 4.5 mjeseca života.

Razvoj bebe u šestom mjesecu

U ovom periodu se kod bebe razvija emocija, pa na njenom licu roditelji jasno mogu da vide da li je srećna ili tužna. Takođe, po boji glasa roditelja ili izrazu lica, beba može spoznati osjećanja koja roditelj ima. 

Fizički razvoj

U prvom polugodištu, bebe i dalje dobijaju oko 200 grama nedjeljno. Obim glave se takođe povećava za oko jedan centimetar. Beba se razvija, učvrstila je već glavu i vrat. Stabilna je. Počinje polako da usavršava sjedeći stav. Većina beba u ovom periodu mogu samostalno da se okrenu sa stomaka na leđa i obrnuto. Neke su već krenule da puze ili se polako pripremaju za to. U ovom periodu korisno je da beba što više vremena provede ležeći na stomaku kako bi jačala mišiće vrata i kičme. 

Ishrana bebe

U šestom mjesecu savjetuje se postepeno uvođenje bebi kašica. U početku, mnoge bebe odbijaju kašice jer se prvi put susreću sa drugačijim ukusom i teksturom hrane. Bebu ne bi trebalo forsirati. Nakon nedjelju dana roditelji mogu ponovo pokušati da bebi daju da proba kašicu. Ukoliko beba konstantno odbija hranu, roditelji bi trebalo da se posavjetuju sa pedijatrom. 

Stvari koje su potrebne za hranjenje bebe:

 • Hranilica
 • Blender za pasiranje hrane
 • Što više portikli (posebno korisne su nepropusne portikle, a ne pamučne, koje se mogu prati)
 • Male kašike za hranjenje bebe i činijice

Govor kod bebe

U ovom periodu beba može naučiti da reaguje kada čuje da neko izgovara njeno ime, takođe i da prestane da radi određenu radnju kada joj se kaže ,,ne”. Beba komunicira gestovima. U ovom periodu ključno je da roditelji što više pričaju sa bebom kako bi podstakli njen govor. Ona će u svom govoru koristiti sve više različitih kombinacija suglasnika i vokala, kao što su: ba, ma, na, ga.

Vakcinacija

U šestom mjesecu vrijeme je za 3. dozu kombinovane petovalentne vakcine, kao i 3. dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. Takođe, sa navršenih 6 mjeseci beba bi trebalo da primi i 3. dozu vakcine protiv hepatitisa B. 

Prvi zubići

Prvi zubići obično izbijaju sa 6 mjeseci. Prvi zub koji izbije, obično je donji sekutić. Pre nego što izbije prvi zub, roditelji mogu primijetiti pojačano balavljenje kod bebe. Dioo desni gdje bi trebalo da izbije zub može biti otečen i osjetljiviji. U ovom periodu preporučuje se masiranje bebinih desni laganim pokretima prstiju kao i korišćenje glodalica ili mokrog hladnog peškirića koji bi beba mogla da žvaće. 

Razvoj bebe u sedmom mjesecu

Ljekari ističu da se bebin vid izoštrava do sedmog mjeseca. Od sedmog mjeseca može vidjeti idealno jasno, razlikujući boje. Sluh se takođe razvija, pa može prepoznati glasove određenih ljudi. Počinje da sklapa slogove, recimo „ma-ma“. Gestikulacijom lica pokazuje raspoloženje. Uspijeva da predmete prebaci iz jedne u drugu ruku. Dobija prosječno do 700 grama mjesečno.

Fizički razvoj

U ovom periodu beba je izgradila mišiće i razvila koordinaciju pokreta, pa sada može da drži predmete, polako se kreće i samostalno sjedi. U sedmom mjesecu razvija se i fina motorika, pa će roditelji primijetiti da bebe prebacuje predmet iz jedne u drugu ruku i počinje da koristi prste. 

Razvoj bebinih čula 

Dio mozga koji je zadužen za procesuiranje zvukova je sada potpuno razvijen tako da bebe može da raspozna i razume širok spektar zvukova. Bebe na daljinu vide sve oštrije i prepoznaju i vide punu paletu boja. 

Govor kod bebe

U ovom periodu beba može izgovarati riječi poput: mama, tata, baba… ali one još uvijek nemaju konkretno značenje.  U ovom periodu beba će se sve više smijati, pokazivati različite gestove i mimike. Ispuštaće repetativno najrazličitije zvukove. Govor bebe roditelji mogu pospješiti time što će joj pričati najrazličitije priče i iniciranjem bebine reakcije na istu. 

Razvoj bebe u osmom mjesecu

U osmom mjesecu dijete postaje izuzetno privrženo za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog. Počinje da oponaša drugu djecu ili bebe, pa tako ako druga beba plače, počeće i vaša beba. Značajan je razvoj govora u osmom mjesecu života. 

Fizički razvoj

U ovom periodu roditelji mogu primijetiti da beba pokušava da se uspne uz sofu. U koliko do ovoga dođe, vjerovatno će uspjeti i da se održi neko vrijeme. U ovim trenucima bebi će značiti podrška roditelja koji će biti uz nju i pridržati je ukoliko krene da gubi ravnotežu. Ipak, kako bi beba naučila da hoda, mnogo puta će pasti. U ovim trenucima bebi će značiti da vidi opuštene roditelje koji će podržavati svaki njen korak. 

Kako je beba radoznala i uživa u otkrivanju novih stvari roditeljima se savjetuje da zaštite bebin prostor. Zaštite bi trebalo staviti na štekere, oštre ivice i fioke u kojim se nalaze stvari koje su opasne za bebu. 

U ovom periodu beba razvija fine motoriče pokrete u vidu hvatanja sitnih stvari. Beba će sada polako moći i samostalno da se hrani. U ovom periodu važno je ukloniti sve sitne stvari koje bi beba nepažnjom mogla da proguta. 

Razvoj govora

Kako bi i sama počela da govori, beba će se u ovom trenutku sve više uključivati u komunikaciju sa roditeljima i biće fokusirana na njihov govor. Za bebu je korisno da roditelji nastave sa pričanjem priča, da budu što dinamičniji i zabavniji u pripovijedanju istih jer će na taj način održavati bebinu pažnju i stimulisaće bebu na govor. 

Razvoj bebe u devetom mjesecu

Fizički razvoj

U devetom mjesecu beba već stabilno sjedi, puzi i podiže se uz namještaj. Prati pokrete, uzima predmete i igračke u ruke, zapaža oblike. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, prije svega djeca. Voli pjesmice, igre sa roditeljima i šetnje. Spava dva do tri puta tokom dana. Tokom noći se budi jednom ili dva puta da pojede mlijeko. Sa devet mjeseci bebe obično imaju dva donja sjekutića, ali nerijetko i dvije gornje jedinice.

Ono što je važno naznačiti jeste da svaka beba ima svoj način na koji uči i obavlja stvari, tako da je sasvim u redu ukoliko roditelj primijeti da njegova beba ne dostiže iste razvojne ciljeve kao i druga beba. Ono što je važno je da do 9. mjeseca beba ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost, pravi koordinisane pokrete. Ukoliko roditelj primijeti da postoji značajna razlika u razvoju bebe po mjesecima uvijek se može konsultovati sa pedijatrom. 

Ishrana

Beba u devetom mjesecu i te kako počinje da koristi u ishrani kašice. I dalje je mlijeko bitna i neizbježna hrana, ali kašice pripremljene od barenog povrća su prava poslastica. Od novih namirnica mogu se uključiti skoro svo povrće, sem mahunarki, pileće i teleće meso, voćne kašice od banana, jabuke, kruške, breskve i kajsije. Krajem devetog mjeseca može se uključiti i kravlje mlijeko. Iz mjeseca u mjesec beba je čvršća. 

Kognitivni razvoj

Ovo je period u kome beba uživa u igri. Često će biti i inicijator igre. U ovom periodu ona stiče sposobnost da razumije da, iako određeni predmet ne vidi, on ipak postoji. Takođe, beba opaža da skriveni predmet može ponovo da se pojavi. 

U ovom periodu, bebina pažnja je kratka te će se sa nekim predmetom igrati samo nekoliko minuta. Nakon toga pažnju će joj privući novi, njoj zanimljiviji predmet. 

Beba će početi da upija stvari, emocije, grimase i ponašanja od ljudi iz svog okruženje, zato je važno da roditelji obrate pažnju na grimase i emocije koje ispoljavaju u prisustvu dejteta. 

Razvoj bebe u desetom mjesecu

Ishrana

U desetom mjesecu beba jede oko 5 do 7 puta na dan. Dnevno popije oko 500 ml mlijeka, a već uveliko jede i čvrstu hranu u vidu kašica. Često bebe odbijaju povrće, međutim u ovim situacijama roditelji bi trebalo da budu uporni ali i strpljivi.  Dakle, kako bi dijete usvojilo neku namirnicu ponekad je potrebo i da joj se ista ponudi oko 5 do 10 puta.  

San

U ovom periodu roditelji mogu primijetiti novu rutinu kod svoje bebe. Naime, ona može početi da preskače jutarnje spavanje i umesto toga spavaće duže popodne. Kako beba formira nove navike i ima dva umjesto tri odmora dnevno, može se desiti da bude nervoznija i plačljivija. Ova situacija može se jednostavno preduprediti time što će se beba staviti na spavanje ranije. 

U desetom mjesecu bebi je u prosjeku potrebno da ima oko 13 - 14 sati sna koji uključuju i jutarnju dremku do 30 minuta i duži poslijepodnevni san. Međutim, važno je naglasiti da je svaka beba drugačija, te da će imati svoj bioritam. 

Kognitivni razvoj

Ovo je period kada je beba ekstremno radoznala i brzo upija stvari. Roditelji ovo mogu iskoristiti tako što će kroz igru dijete naučiti kako da se češlja, pere zubiće, koristi pribor za jelo. Ona sada može da razumije jednostavne instrukcije, zvukove. Takođe, beba može da prepozna lica ljudi čak i ako ih nije videla duži vremenski period. 

Fizički razvoj

Beba bi već trebalo da brzo puzi na šakama i koljenima. Takođe, sposobna je stabilno da sjedi, hoda pridržavajući se uz namještaj. U ovom periodu najveći izazov bebi je da nauči kako da sjedne iz stojećeg položaja. 

Razvoj bebe u jedanaestom mjesecu

Sa 11 mjeseci roditelji ispred sebe imaju pravu malu djevojčicu ili dječaka čija se nezavisnost svakim danom sve više razvija. 

Fizički razvoj

U ovom periodu pojavljuju se prvi znaci koji ukazuju da je prohodavanje na pragu. Neki od njih su:

 • Beba hoda uz nameštaj
 • Na kratko može da stoji samostalno
 • Beba može sama da ustane

Važno je naznačiti da svako dijete ima svoj razvojni put, pa tako neka prohodaju i sa 9 mjeseci dok druga prohodaju sa punih 18.

Motorički razvoj

Djeca postaju sve radoznalija, pa tako će pokušavati da se penju uz namještaj, stepenice, otvaraju i zatvaraju fioke i ormariće, s toga je važno opasne predmete držati van njihovog domašaja. U ovom uzrastu odlična igračka i zabava za djecu su kockice, i različiti šareni predmeti tog tipa. 

Govor kod bebe od 11 mjeseci

Beba sa jedanaest mjeseci može da ponavlja i izgovara jednostavne i kratke riječi. U ovom periodu roditelji često mogu vidjeti dijete kako u igri oponaša razgovor kroz brbljanje. Kako bi se dijete stimulisalo na razgovor bilo bi lijepo da mu roditelji čitaju različite priče i pokazuju slikovnice ali i da dijete uključe u konverzaciju tako što će mu postaviti pitanja koja su u vezi sa sadržajem priče. Na ovaj način i roditelji će steći uvid u to koje riječi dijete razumie, a koje ne. Logopedi često ističu da je važno da roditelji u komunikaciji sa djetetom izgovaraju riječi pravilno i bez maženja jer će na taj način dijete brže i pravilnije naučiti da priča. 

Ishrana

Od 11 mjeseci djeca kreću samostalno da se hrane prstićima i polako počinju da istražuju upotrebu dječijeg escajga. Možda neće odmah moći pravilno da koriste kašiku, ali vremenom će biti sve vještiji. Dijete se može hraniti sa raznovrsnim voćem, povrćem i mliječnim proizvodima, takođe u svojoj ishrani može imati i proteine kao što su: riba, piletina ili govedina. I u ovom periodu ishrana bi trebala da uključi od 500 do 600ml majčinog mlijeka ili formule. 

Razvoje bebe u dvanaestom mjesecu

Razvoj vaše bebe do prve godine je izuzetno dinamičan. Beba se brzo mijenja, uči mnogo novih stvari i razvija se fizički i psihički. Nakon godinu dana, roditelji su samopouzdani i osjećaju se dobro, u ne tako novoj ulozi. Beba gotovo da više nije beba, već majušni čovjek sa izgrađenim temperamentom i karakterom. 

Fizički razvoj

Beba nastavlja da raste oko 1cm mjesečno. Na težini dobija od 80 do 140 grama na nedjeljnom nivou. Uoči prvog rođendana, mnoga dječica prolaze kroz razvojne skokove.  

Šta bi sve beba trebalo da zna da uradi u dvanaestom mjesecu?

 • Da puzi
 • Da se podigne na šake i koljena
 • Da prohoda ili da pokazuje naznake da će prohodati
 • Da se podigne 
 • Da hoda držeći se uz namještaj
 • Da napravi samostalno par koraka
 • Da se povuče rukama i odgurava nogama dok leži na stomaku
 • Da samostalno koristi svoj pribor za jelo

Ishrana

Beba sada ima širok spektar namirnica koje može jesti. Važno je da namirnice budu nutritivne i mekane kako bi moga lijepo da ih sažvaće. Ukoliko roditelj primijeti da se apetit djeteta smanjio u ovom periodu, to je potpuno prirodan proces te nema razloga za brigom. U ovom periodu realno je da dijete pojede oko četvrtinu šolje od svake grupe namirnica.

Prilokom uvođenja novih namirnica u ishrani djeteta preporučuje se da se svaka da u minimalnim količinama i da se u narednim danima obrati pažnja na eventualne alergijske simptome. Ova preporuka se posebno odnosi kod uvođenja namirnica koje su poznate po iziazivanju alergija (med, mlijeko, koštunjavo voće, morski plodovi)

San

Sa godinu dana, djetetu je potrebno gotovo 14 sati sna koji uključuju jedan kratki dnevni odmor u toku prepodneva i duži poslepodnevni odmor u trajanju od 2 do 3 sata. 

Vakcinacija

Između 12 i 15 mjeseci, beba bi trebalo da primi 1. dozu MMR vakcine. Riječ je o kombinovanoj vakcini protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. Po dobijanju vakcine djetetu se mogu javiti određeni simptomi kao što su: blago povišena temperatura, pojačana razdražljivost ili uznemirenost i osjetljivost u predjelu uboda. Simptomi bi trebalo da prođu u periodu od 2 do 3 dana. 

Govor kod djeteta od 12 mjeseci

Beba je sad svjesna svojih potreba i jasno može pokazati šta želi. Svoj govor obogatila je sa par jednostavnih riječi čije značenje poznaje. U stanju je da razume jednostavne komande komunicirane uz gestove, pa će tako znati da donese nešto ili da pogleda u određenom pravcu. Komunikacija postaje sve više dvosmjerna. U ovom periodu roditelji mogu svoje dijete učiti manirima poput: hvala, izvolite, molim, pozdrav.

Proces odrastanja i razvoja bebe po mjesecima u prvih godinu dana je čaroban put, kako za bebu tako i za roditelje. Na njemu svi uče i zajedno se razvijaju.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Adaptirana mliječna formula za uzrast 6-12M. Jedinstvena mješavina probiotika scGOS/lcF...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29,75 BAM
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Idealan za prehranu beba na mješovitoj ishrani, bez glutena, prirodni kalcijum. Važni h...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12,45 BAM
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Specijalna mliječna formula namijenjena bebama sa intolerancijom na laktozu.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13,50 BAM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara