Razvoj bebe i djeteta

Skok u razvoju - zašto se dešavaju i kad?

Tokom prve godine bebinog život često se dešavaju skokovi u razvoju. To umije i može da zbuni roditelje, jer se bebe brzo razvijaju i rastu. Dolazi do promjena koje mogu da utičnu na bebino raspoloženje

Postoje različiti simptomi koji ukazuju da se dogodio skok u razvoju. U nastavku teksta saznajte kako da prepoznate skok u razvoju i zbog čega se dešavaju.

Šta su skokovi u razvoju bebe?

Skok u razvoju kod beba je period kada mališani prolaze kroz velike promjene koje se odnose na njihovu visinu i težinu. Promjene nisu nužno fizičke, već mogu biti i savladavanje neke nove vještine. Najčešće je to sjedenje ili puzanje. 

Mnogi ljudi su zabrinuti, ali skokovi u razvoju su normalna pojava.  

Kako skokovi utiču na razvoj bebe?

Prema ponašanju bebe mogu se ustanoviti simptomi skoka u razvoju. Bebe sve češće mijenjaju raspoloženje. Takođe, remeti se ritam spavanja.

Takođe, apetiti može da se uveća ili smanji. Uglavnom je apetit izraženiji i beba sve više traži hranu, jer njeno tijelo dobija na težini i raste. 

Za simptome skoka u razvoju karakteristično je što kod bebe sve deluje normalno. Nema mokrih pelena, sita je i nema nikakvih naznaka da joj nešto treba. Ako uočite sve ove stvari i one se poklapaju sa periodom kada se skokovi u razvoju mogu očekivati, najverovatnije se o tome radi.

Kada se skokovi u razvoju javljaju?

Skok u razvoju je drugačiji kod svake bebe. Postoji neki okviran vremenski period kada se mogu očekivati, to je najčešće u ovim periodima.

  • Od 1. do 3. nedelje
  • Od 6. do 8. nedelje
  • 3 mjeseca
  • 6 mjeseci
  • 9 mjeseci
Nedelja Razvojna faza Ponašanje bebe Aktivnosti sa bebom
1 skok (oko 5 nedelje) Promena senzacije: Bebin pogled na svet se menja. Oseća sve veći uticaj spoljašnje sredine Beba je plačljiva, ima problema sa spavanjem.Razdrađljiva je i traći kontakt kožu o kožu Nosite bebu, pričajte joj i pevajte
2 skok (oko 8 nedelje) Obrasci ponašanja: Beba počinje da razlike sebe od ostatka sveta Beba je plačljiva i razdražljiva. Ima slabiji apetit i sisa palac. Zabavite je zvukovima i bojama
3 skok (oko 12 nedelje) Lagana tranzicija: Svaki bebin pokret postaje smireniji.  Beba je plačljiva i razdražljiva.Traži više pažnje, sisa palac i ima slabiji apetit Zabavite je zvukovima. Pomozite bebi da nauči pokrete hvatanja.
4 skok (oko 19 nedelje)  Dešavanja: Shvata sekvence dešavanja. Uzme igračku i stavi negde igračku Beba je plačljiva i razdražljiva.Traži više pažnje i menja raspoloženja Beba treba da vežba okretanje sa stomaka na leđa. Nudite različite igračke
5 skok (oko 26. nedelje) Veze: Beba uočava razdaljinu izmešu sebe i objekata. Beba traži više pažnje, lošije spava i negoduje pri promeni pelena. Igrajte se sa bebom sakrivalice
6 skok ( 37 nedelje) Kategorije: Beba shvata da se stvari dele na grupe ( hrana, igračke) Beba traži više pažnje, lošije spava.Može da vas povlači za odeću Vežbajte imitacije.
7 skok (oko 46 nedelje) Sekvence: Beba počinje počinje da prepoznaje važnost rasporeda Beba postaje stidljiva sa ljudima koje je zna. Ljubomorna je, lošije spava. Pokazuje na stvari i imenuje ih. Dajte pohvale i upozorenja na opasnosti.
8 skok (oko 55 nedelje) Programi: Bebina shvatanje dešavanje razvija se u shvatanje više značenja. Beba postaje neraspoložena, ljubomorna, spava lošije. Ima trenutnke kad neće da sluša Predstavite kompleksnije igračke
9 skok (oko 64 nedelje) Principi: Beba počinje da razmišlja kako da ostvari neke namere Beba traži više fizičkog kontakta, stidljiva je, neraspoložena. Želi da je zabavite.  Šalite se, pravite grimase. Imitirajte životinje.
10 skok (75 nedelja) Sistemi: Beba počinje da razume razliku između sistema (njena porodica, druga porodica). Počinje da razvija svest.  Beba je razdražljiva, stidljiva sa nepoznatima, neraspoložena, lošije spava. Vežbajte balans, igrajte igre za fizičke pokrete. 

Ovo su periodu tokom prve godine kada se može očekivati skok u razvoju.

Zbog čega se dešavaju skokovi u razvoju bebe?

Skok u razvoju javlja se zbog toga što dolazi do formiranja kostiju, mozga i bebinih mišića. U ovom slučaju genetika može odigrati veliku ulogu. Od nje može zavisiti način razvoja, ali ona svakako nije jedini faktor. 

Na razvoj bebe može uticati sredina odrastanja, način ishrane i sam period trudnoće. Za napredovanje i rast bebe uvek se uzima prosjek, zato nemojte brinuti ako vaša beba ne potpada u tu grupu. 

Skokovi u razvoju mogu trajati nekoliko dana, pa sve do više nedelja. Uglavnom zavisi od bebe do bebe. Ako se dogodi nešto veći skok u razvoj, to može potrajati duže, jer je potrebno da se baba navikne na novonastalu situaciju. 

Kako utvrditi da je u pitanju skok u razvoju, a ne nešto drugo?

Uglavnom se to vidi po bebi, koja osim povećanog apetita, traži više pažnje. Simptomi skoka u razvoju karakteristični su za period kada je beba prehlađena. S tim što sada nema temperature i drugih naznaka prehlade. Upravo to može biti pokazatelj da je došlo do skoka u razvoju kod bebe. 

Ako idete redovno na preglede, najverovatnije će vam i sam pedijatar ukazati na to. Najbitnije je da beba bude zdrave, skok u razvoju kod beba je samo faza odrastanja. 

Šta možete da radite kad je beba u ovoj fazi?

Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kada se pojavi skok u razvoju.

Hranite bebu kada je gladna

Nemojte obraćati pažnju kada ste prethodno nahranili bebu. Beba je gladna i morate je nahraniti.

Pomozite bebi da zaspi

Ritam spavanja sada se mijenja. Vaše je da se potrudite i ne dozvolite velike promjene. Nije jednostavno to uraditi, ali ni nemoguće. Važno je da date sve od sebe.

Budite strpljivi i puni ljubavi

Zbog naglog skoka u razvoju, nepohodno je da svojim pristustvom i pažnjom umirite bebu. To će uticati na njeno raspoloženje.

Brinite o sebi

Vodite računa da kada dođe do skokova u razvoju, povedete računa i o sebi. Ovaj period može biti veoma naporan po roditelje. Najvažanije je da se odmarate i opuštate kada god ste u mogućnosti, jer beba zavisi od vas. Vi morate da budete dobro. 
 

Obratite pažnju na bebino zdravlje

Ako uočite sve pomenute simptome, nije na odmet i obratiti pažnju na celokupno zdravlje bebe. Povedite računa, jer možda postoji problem koji isprva niste primetili.