Razvoj bebe i djeteta

Beba od 6 mjeseci - šta sve treba da znate?

Za bebe od 6 mjeseci slijede velike promjene, kako fizičke, tako i motoričke. Beba počinje da bude sve živahnija, tako da se spremite za aktivne dane. Sve što treba da znate u vezi sa bebom od 6 mjeseci, čeka vas u nastavku teksta. 

Beba od 6 mjeseci - rast i razvoj

Najveća promena koju ćete uočiti u ovom periodu je težina bebe. Sada je udvostručena, što je dobar pokazatelj da se beba pravilno razvija. To ćete i te kako osetiti kada bebu budete nosili ili podigli. 

Bebe tokom svakog mjeseca dobijaju na dužini najviše 2,5 cm. Ukoliko beba raste 1,5 cm, nema razloga za brigu, to je dovoljno. Rast i dužina zavisi od bebe do bebe. 

Motorika bebe od 6 mjeseci

Iznenadićete se šta beba od 6 mjeseci može da uradi. Sada će tek postati aktivna i više nećete moći da je ostavljate gde god poželite. Možete očekivati da beba sada može samostalno da sedi. 

Dobar pokazatelj da se motorika bebe razvija u pravom smijeru je mogućnost da se okrene sa stomaka na leđa i obrnuto. Bebe će u ovom periodu bez problema moći da uhvate i drže predmet u njihovoj blizini. 

Dešava se i da bebe dok su na stomaku, polako počinju da se spremaju za puzanje, što svakako roditelji treba da podstiču što više. Zato i postoje razne vježbe koje možete da praktikujete. 

Vježbe za bebu od 6 mjeseci

Vježbe utiču na motoriku bebe i pospešuju pravilan rast i razvoj. Vježbe se razlikuju u odnosu na uzrast. Za bebu od pola godine staru, preporuka je da se rade vježbe za ruke, noge i sjedenje. 

Najbolja vježba je da naizmenično ispravljate ruke, nešto nalik pokretima u boksu. Time jačate mišiće, a druga je da savijate ruke u laktu dok je beba na leđima. 

Što se tiče nogu, najbolje je da joj savijate nogice, a potom ispružite. Takođe, možete praviti i kružne pokrete.

Ishrana bebe od 6 mjeseci

Ovo je period kada dolazi do značajnih promena u ishrani, jer je sada beba spremna i za drugu vrstu hrane. Uvođenje nemliječne hrane nemojte raditi na svoju ruku, jer neke bebe nisu još spremne, zato je važno da se konsultujete sa pedijatrom. 

Za uvođenje čvrste hrane, potrebno je da postoje određeni uslovi, a to su:

  • Beba mora stabilno držati glavu i vrat. Tek ako sve sama može da uradi, onda možete uvesti drugačiju hranu.
  • Ako se vaša beba raduje hrani i svaki put otvara usta, to je dobar znak za novu vrstu hrane.
  • Svaka pozitivna reakcija na hranu je dobar znak. Žvakanje i dobar apetiti su pravi pokazatelj pravilnog razvoja. 

Nova hrana uvodi se postepeno, namirnicu po namirnicu. Tako ćete najlakše pratiti bebine reakcije na hranu. Tada može uočiti da li je beba alergična na određne stvari. Kao odličan i zdrav obrok preporučuje se proso za bebe.

Koliko spava beba u 6 mjesecu?

Ako imate sreće, sada već možete da vežete nekoliko sati sna. Neke bebe sada polako prestaju s noćnim obrocima i mogu da spavaju do čak 7 sati. Ovakve trenutke koristite za odmor i opuštanje, to se pre svega odnosi na mame. 

Tokom dana, bebe najčešće dremaju 2 do 3 puta. Ono što znatno može uticati na san je pojava prvih zubića i grčevi. Tako da imajte to na umu ako vidite da vaša bebe neće da spava. 

Vakcinacija bebe od 6 mjeseci

Prema kalendaru vakcinacije, beba od 6 mjeseci treba da primi 3. dozu kombinovane petovalentne vakcine (protiv difterije, tetanus, velikog kašlja, dječje paralyze i hemofilusa B). Prima i 3. dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. Pored toga, dobija i 3. dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Šta ume beba od 6 mjeseci?

  • Beba sada može da se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto. 
  • Primećuje zvuk oko sebe i traži izvor.
  • Istražuje predmete.
  • Reaguje na poznata lica.
  • Komunicira s ljudima na svom jeziku, podiže ruka kada želi da je uzmete.

Šta treba da vas zabrine kod bebe od 6 mjeseci?

Ako izostane sve što smo pomenuli da beba ume, onda se treba obratiti lekaru. Takođe, ako obrok i spavanje nije ustaljeno, javite se pedijatru.