Razvoj bebe i djeteta

Beba od 7 mjeseci - sve što treba da znate

Beba od 7 mjeseci počinje da razvija svoju ličnost. Sada ćete jasno vidjeti i znati šta joj se dopada od hrane ili s kojim igračkama voli da se igra. Razvoj mašte kod bebe sada dolazi od izražaja, te će ovo biti veoma zanimljiv period za vas.

Beba od 7 mjeseci - rast i razvoj

Beba se razvija i raste konstantno, ali sada to ide sporije u odnosu na prvih 6 mjeseci. Prosječno beba dobija na težini oko 15g dnevno, a to na mjesečnom nivou iznosi oko 450g. 

Sada su se pojavili i prvi zubići. Ako uočite pojačano balavljenje, to je znak da će se uskoro pojaviti zubići. Kada se pojave zubići, važno je da vodite računa o higijeni, jer će pravilno održavanje uticati na formiranje i kvalitet stalnih zuba. 

Motorički i kognitivni razvoj bebe od 7 mjeseci

Beba od 7 mjeseci je savladala samostalno sjedenje. Može da se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto. Počinje da se oslanja na ruke i time se polako priprema za puzanje. 

Sve više poboljšava koordinaciju oko-ruka-usta, te stavlja u njih sve što joj se nađe pod rukom. Osim motorike, sada ćete uočiti druge novine koje se odnose na razvoj čula i emocija. 

Ovo je idealan period da što više razgovarate sa bebom, jer ona prepoznaje vaš glas. Takođe, beba mnogo bolje vidi na daljinu i raspoznaje boje u njenoj okolini. 

Ishrana bebe od 7 mjeseci

Beba će polako početi da razlikuju ukuse i prepoznaje namirnice. Uvođenje novih namirnica i dalje se radi postepno i prati bebina reakcija. Broj obrok zavisi od samog razvoja i rasta bebe, to ćete utvrditi zajedno s pedijatrom. 

Beba od 7 mjeseci prosječno ima 2 čvrsta obroka, ponekad i užinu (nemliječna hrana). U ovom periodu naviše se uvode žitarice, meso, povrće i voće. Svakako pre bilo kakve promjene, razgovarajte sa ljekarom. 

Spavanje bebe od 7 mjeseci

Nespavanje je svim roditeljima glavni problem. Međutim, ovo je period kada bi ritam spavanja trebalo da se ustanovi. Nova ishrana i više aktivnosti mogu doprinijeti da beba spava tokom noći uz malo buđenja. Naravno, ovo zavisi iskljčivo od bebe i realnost je drugačija. 

Beba razlikuje doba dana, te noću može spavati i do 10 sati.

Šta sve može beba od 7 mjeseci

  • Može da se igra sa svojim nogicama i stopalima.
  • Premešta igračke.
  • Pokazuje emocije.
  • Prati loptu koja se pomjera.

Igrajte se sa bebom i pred nju stavljajte male prepreke, ako bi podstakli njen razvoj.

Bezbednost bebe od 7 mjeseci

Pošto je beba sada veoma aktivna, vodite računa o predmetima koje joj dajte i njenoj okolini. Sve predmete koji mogu dovesti do povrede, sklonite od djece. Obratite pažnju na utičnice, saksije i druge stvari. 

Što se tiče vakcina za bebe, dosad je trebalo da primi sve tri doze protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, hepatitisa B, hemofilusa i pneumokoka. Svakako pratite kalendar vakcinacije i posavjetujte se sa pedijatrom.