Razvoj bebe i djeteta

Spanać za bebe - kako se sprema i kada se daje bebama?

Spanać spada među najzdravije namjernice i znatno utiče na zdravlje bebe. Bogat je vitamina i mineralima, kao što su gvožđe, kalcijum i vitamin C. Spanać sadrži vlakna, te je idealna namjernica ako beba ima problem sa zatvorom. Spanać je povrće koje se preporučuje i odraslim osobama. Zašto je spanać dobar za bebe i kada ga treba uvesti u ishranu otkrijte u nastavku teksta.

Kada se bebama daje spanać?

Spanać se uvodi u ishranu kada dođe trenutak da beba počne da jede čvrstu hranu. Spanać se uvodi postepeno i može se kombinovati sa raznim drugim namjernicama. Najprije je neophodno da uvedete namjernice kao što je krompir, tikvice i proso. Spanać se uvodi u ishranu tek posle šestog mjeseca života.

Ovo povrće nije alergen, međutim može da izazove određene reakcije kod beba. Pravilo nalaže da beba jede spanać 3 dana kao samostalan obrok. Samo na taj način možete da utvrdite da li dolazi do nekakve reakcije kod beba. Razlog je taj što spanać, kao i ostalo povrće sadrži nitrate. Oni uništavaju bakterije, ali često se koriste da bi hrana sačuvala ukus i miris.

Nitrati mogu da utiču na zdravlje, isključivo ako se unose u ogromni količinama. Takođe, nemojte da podgrijevate spanać, upravo tada dolazi do oslobađanja nitrata.

Zašto se bebama daje spanać i koje su prednosti?

Spanać se daje bebama, jer je bogatim raznim vitaminima i mineralima. Od vitamina, spanać sadrži:

 • Folate
 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Tiamin
 • Niacin

S druge strane, spanać za bebe je dobar i zbog minerala. Najzastupljeniji su:

 • Fosfor
 • Selen
 • Kalijum
 • Kalcijum
 • Gvožđe
 • Magnezijum

Kako se priprema spanać za bebe?

Za roditelje je najvažnije da obroci za bebe spremaju lako i jednostavno. Spanać je tu bez premca. Poznato je da djeca odbijaju spanać, međutim, ako ga kombinujete sa drugim namjernicama, zasigruno će ih jesti. Da biste vašem djetetu usadili želju za spanaćem, to treba raditi na samom početku odrastanja.

Kod spanaća je važno da budu svjež. Prema pravilu listovi su mekši, ako su kojim slučajem tvrđi, spanać stoji duže i imaće nešto oštriji ukus. Za pranje spanaća je neophodno da bude detaljno. Na njemu ne bi trebalo da ostane ni trunka zemlje i prljavštine. Posebno obratite pažnju na pranje, čak uradite i više puta ako je potrebno. 

Spanać može da se sprema različito, to su najčešće sljedeći načini:

 • Kuvanje spanaća - u oveću posudu naspite vodu, sačekajte da proključa i ubacite spanać. Potrebno je do 5 minuta da kuvate.
 • Kuvanje na pari
 • Prženje na maslinovom ulju

Spanać uvek dobro procedite i sitno iseckajte. Beba može jesti samostalno ili uz neku dodatnu namirnicu.

Smrznuti spanać za bebe

Zamrznuti spanać može biti odličan način da napravite više obroka za bebe. Pošto ga operete i skuvate, sačekajte da se dobro ohladi. Zatim iskoristite kese za zamrzivač i ubacite unutra. Važno je da kada budete željeli da date spanać bebi, sačekate da se dobro odmrzne. Potom ga možete spremati na način koji vam najviše odgovara.

Kašice od spanaća za bebe

Kašice od spanaća za bebe su fenomenalan način da uvedete ovo povrće u ishranu. Takođe, pire od spanaća je sjajna stvar. Svakako jedan od najboljih obroka je spanać sa krompirom. Izuzetno je hranljiv i dobar za zdravlje bebe.  

Ovo svakako nisu jedine opcije, možete kombinovati brokoli, bundevu ili palentu. Izbor je ogroman. 

Dakle, spanać je sjajno povrće i namijernica. Važno je da uvedete postepeno u ishranu, tek posle šestog mjeseca bebinog života. Kombinujte ga sa drugim namjernicama, kako bi bebe lakše prihvatile novu namjernicu. Vodite računa o količina i neće biti nikakvih problema.

Izvor:
https://www.parents.com/recipes/baby-food/how-to-make-spinach-puree/
https://parenting.firstcry.com/articles/spinach-for-babies-benefits-and-recipes/