Razvoj bebe i djeteta

Beba od 8 mjeseci - sve što treba da znate

Beba od 8 mjeseci sve više upija i njen razvoj ide svojim tokom. Ritam spavanja je sve bolji po roditelje, u ishranu se uvode nove namjernice, a beba je sve aktivnija i pravi mali avanturista.

Beba od 8 mjeseci - rast i razvoj

Beba nastavlja svoj razvoj koji je usporen u odnosu na prethodni period, ali sporije. Ona se svakako razvija brzo, a najveće promene vide se u težini i savladavanju novih funkcija. Beba na težini dobija oko 450g mjesečno, a raste oko 1,5 cm mjesečno. 

Beba od 8 mjeseci postaje sve aktivnija. Može da se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto. Polako se pridiže dok sjedi, a u ovom periodu možete očekivati da počne da puzi. 

Imajte na umu da roditelji često prave grešku, jer upoređuju svoju bebu s drugima. To nemojte raditi, pošto se svaka beba razvija svojim tempom. 

Ishrana bebe od 8 mjeseci

Mlijeko je još glavni izvor ishrane, ali beba od mjeseci sada može da jede i druge stvari. Koje god namjernice da koristite u ishrani, važno je da se uvode postepno. To važi za čvrstu hranu i kašice za bebe

Potrebno je strpljenje prilikom hranjenja, jer bebe mogu biti nepredvidive. Ako riješite da uvedete neku novu namjernicu, najbolje je da se posavjetujete sa pedijatrom. Beba od 8 mjeseci bi u ovom periodu trebalo da ima dva obroka dnevno. Uvođenje namirnica radi se na tri dana, jer tako možete da pratite reakciju bebe. 

Koliko spava beba od 8 mjeseci?

Bebe spavaju oko 15 sati dnevno. Beba spava dva puta tokom dana, a znake umora ćete moći bez problema da uočite, a to su trljanje očiju, naslanjanje na rame i bez interesovanja za igru. 

U ovom period beba se sve manje budi tokom noći, ali se i dalje dešava. To je najčešće zbog snova i nicanja zuba. 

Vežbe za bebu od 8 mjeseci

Postoji nekoliko vježbi kojima možete da podstaknete bolji razvoj motorike. Preporuka je da ih izvodite svakodnevno, ali nemojte insistirati ako beba nije zainteresovana.

 • Naizmenično podizanje nogica
 • Hvatanje lopte - iznad bebine glave držite loptu i neka je dohvati
 • Podizanje ručica
 • Okretanje tijela

Šta ume beba od 8 mjeseci?

Beba bi dosad trebalo da savlada razne stvari, a neke od njih su:

 • Može samostalno da sjedi
 • Podiže se na noge
 • Ume da promijeni položaj kako bi dohvatila neki predmet
 • Okreće se sa leđa na stomak

Vakcine za bebu i bezbijednost

Ako je beba primila sve vakcine, idući pregled bi trebalo da bude u 9. mjesecu. Može se dogoditi da vakcinacija bude odložena, ali to je najčešće zbog prehlade bebe. Svakako pratite kalendar vakcinacije i savjete pedijatra. 

Takođe, obratite pažnju na bebinu okolinu i predmet koje želi da dohvati. Radoznalost će ih gurati da sve što uzmu stave u usta. Pazite na oštre ivice, utičnice i dijelove namještaja, jer može doći do povrede. 

Šta treba da vas zabrine kod bebe od 8 mjeseci?

Ako primijetite sljedeće stvari, onda je važno da se javite svom ljekaru:

 • Ne može da sedi samostalno
 • Nema interesovanja za okolinu
 • Imate poteškoća prilikom hranjenja