23.
Dec
2020
Radno vrijeme prodavnica
14.
Dec
2020
Radno vrijeme prodavnica
14.
Dec
2020
Radno vrijeme prodavnica
14.
Dec
2020
Radno vrijeme prodavnica
14.
Dec
2020
Najčešća pitanja
14.
Dec
2020
Najčešća pitanja
11.
Dec
2020
Razvoj bebe i djeteta

Dok očekuju rođenje bebe, budući roditelji najviše se fokusiraju na fizičke aspekte njenog dolaska – kako da je smjeste, njeguju, hrane, oblače.

11.
Dec
2020
Sretna trudnica

Za pravilan rast i razvoj djeteta neophodno je da se majka pravilno hrani u toku trudnoće a i nakon porođaja, za vrijeme dojenja. Preporučljivo je da ima tri glavna obroka na pet sati, a između mliječno - voćne užine. Ipak, uprkos preporukama nutricionista, većina budućih mama smatra da nije strašno ako se malo opusti i uživa u slatkišima, po onoj starinskoj da je potrebno „jesti za dvoje“.

11.
Dec
2020
Sretna trudnica

Normalan krvni pritisak jedan je od važnih pokazatelja zdravlja svakog organizma. Tokom trudnoće posebno je važno da buduća majka ima normalnu vrijednost krvnog pritiska, jer hipertenzija može da bude ozbiljna zdravstvena prijetnja i majci i plodu. Sama trudnoća ne bi trebalo da utiče na povećanje krvnog pritiska, što znači da on svo vrijeme treba da ostane na optimalnom nivou

11.
Dec
2020
Zdrava beba, zdravo dijete

Bebe na svijet dolaze sa nezrelim i nerazvijenim kukovima koji s vremenom sazrijevaju. Za sprečavanje nepravilnosti u razvoju i najtežeg razvojnog poremećaja - iščašenje kuka (evolutivna dislokacija), kao najbolje metode prevencije koriste se rani ultrazvuk i široki povoj.

11.
Dec
2020
Zdrava beba, zdravo dijete

Posljednjih godina roditelji sve češće pitaju treba li bebu široko povijati ili ne, pri čemu se pozivaju na iskustva roditelja iz evropskih zemalja, Amerike, Kanade, uz komentare da u svemu kasnimo, pa, eto, i u tome. U šumi različitih informacija teško je ne podleći proizvoljnim nagađanjima, modernim trendovima, besmislenim običajima. 

11.
Dec
2020
Zdrava beba, zdravo dijete

Prvi dani, pa i mjeseci, u životu bebe puni su raznih promjena i prilagođavanja i bebe i roditelja. U nizu novih dešavanja grčevi kod beba jako uznemiruju roditelje. Iako znaju da se radi o bezopasnoj pojavi, pokušavaju da nađu „lijek“ kako bi svome malom čedu otklonili muku.

11.
Dec
2020
Razvoj bebe i djeteta

Dok su roditelji često skloni da zanemare ili umanje važnost igre, stručna pedagoška literatura snažno podržava igru i igračke kao i njihov uticaj na dječje živote. Igračka može da bude bilo šta, a zajedničko svim igračkama svijeta je da mogu na razne načine da stimulišu dječji razvoj. Iako se kaže da igra čuva dijete u čovjeku, zapravo ona mu na mnogo načina pomaže da postane kvalitetnija osoba.

11.
Dec
2020
Razvoj bebe i djeteta

Psihomotorni razvoj djeteta počinje još u intrauterinom periodu, kada se odvija intenzivni anatomski, a potom i funkcionalni razvoj nervnog sistema..Veći dio razvoja čula i pokreta odvija se u drugoj polovini trudnoće, tako da novorođenče u trenutku rođenja ima razvijene osnove reagovanja na čulnu i motornu stimulaciju. Teško je utvrditi pokazatelje začetaka psihičkog života fetusa, ali se refleksni pokreti javljaju u četvrtom mjesecu.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Brak i vanbračna zajednica su izjednačeni. Na papiru. Ali parovi koji ne žele da vezu ozvaniče pred državom u praksi se sreću sa pravnim zavrzlamama i papirologijom, pa i kada su u pitanju djeca. A neka prava, poput nasljeđivanja, vanbračni supružnici ne mogu ni da ostvare, ma koliko dugo bili u zajednici.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Roditeljstvo dodatno komplikuje život današnje zaposlene žene jer se broj obaveza toliko poveća da se  ona prije ili kasnije zapita - mogu  li istovremeno da budem majka i da radim? Emancipacija je ženama donijela pravo da se dokazuju na poslu, ali ih nije „lišila“ tradicionalnih poslova oko odgoja djece i održavanja kuće,  pa nije rijetkost da žene, preopterećene i rastrzane, osjećaju stalnu grižu savjesti  što nisu „dovoljno posvećene“, ni djeci, ni poslodavcu.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Postoji li idealna razlika između djece? Kada je pravo vrijeme za drugo dijete, jedno je od onih pitanja oko kojih vrlo različita mišljenja imaju psiholozi, pedagozi, a i roditelji. Neko želi da razlika između djece bude što manja, pa da zajedno „pregrmi“ sitne roditeljske brige, nekim roditeljima odgovara da najprije starije dijete postane samostalnije i da ne zahtijeva stalnu pažnju, kako bi mogli adekvatno da se posvete novoj bebi. Ipak, psiholozi, a i ginekolozi slažu se da je možda između  djece najbolja razlika od 20 do 40 meseci.

11.
Dec
2020
Korisne informacije

Radost roditeljstva donosi sa sobom i prve brige. Kupovina za bebu, još ako ste prvi put roditelj, može zadati velike glavobolje. Evo male pomoći u vidu savijeta kako odabrati najbolja kolica za bebe.

string(0) ""
string(0) ""