Kolica i autosjedalice

Prva pomisao na šetnju roditelja sa djecom jesu kolica. Postoje nekoliko osnovnih tipova kolica: osnovni modeli kolica, kišobran kolica, ljetna kolica, kolica za blizance ili više djece. Pored osnovne podjele postoje i dodaci u vidu ramova i nosiljki za kolica.

Ako želite da kupite samo jedna kolica, koja će služiti od rođenja djeteta, pa sve dok vam trebaju, onda su osnovni modeli kolica pravi izbor za vas. Također, odličan izbor u ovu svrhu su kišobran kolica. Po pravilu kišobran kolica za 0+ su najjednostavnija za sklapanje i odlaganje.

U Aksinom asortimanu možete pronaći raznovrsna kolica za bebe i djecu brendova Chicco, Cybex, Meclaren i mnogih drugih brednova uzrasta 0 mjeseci + i preko 6 mjeseci.

Aksa u svojoj ponudi ima kolica koja pružaju najveću stabilnost i pouzdanost. To su takozvana “ kolica 2 u 1 “ i “3 u 1 kolica” koja daju  mogućnost da lako postavite autosjedalicu na ram kolica. Pored ovakih mogućnosti, Aksa u svom asortimanu ima  Duo i trio sisteme koji pružaju dodatne benefite u vidu velikog prostora za stvari.

Najvažniji odabir za bezbjednost djeteta sigurno jeste odabir autosjedalice za bebe i djecu. Autosjedalice za prevoz djece u automobilima imaju podjelu po kategorijama, dok se kategorije dijele po grupama. Za bebe ili dijete autosjedalica mora da odgovara uzrastu i težini djeteta. Podjela autosjedalice na tri kategorije su:

autosjedalice za bebe I malu djecu do 13kg

autosjedalice za malu djecu od 9-18kg

autosjedalice ili pomoćna postolja (busteri) za djecu od 15-36kg

 

Autosjedalice za bebe i malu djecu se koriste od rođenja, pa dok ne bude teška 13kg. Ovakve autosjedalice se postavljaju suprotno od pravca vožnje.

Autosjedalice za djecu 9-18kg pripadaju grupi 1 koja se po pravilu postavljaju u smjeru vožnje kretanja automobila. Benefit ove grupe autosjedalica su pouzdani pojasevi.

Autosjedalice za djecu od 15-36kg pripadaju grupi 2 i 3 gdje se nalaze i busteri.