Zdrava beba, zdravo dijete

20.
Jun
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Hipertonus kod bebe javlja se i raznih razloga. Odmah na početku ističemo da hipertonus može biti veoma ozbiljno stanje, ali se uz odgovarajuće terapije može riješiti.

20.
Jun
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Bez obzira na to što kolostrum nije zrelo majčino mlijeko, veoma je važan. Zbog njegovo sastava, kolostrum je izuzetno bitan u prvim danima novorođenčeta. Doprinosi rastu, razvoju, utiče na imuni sistem i štiti bebu od raznih bolesti.

27.
Apr
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Urtikarija je alergija koja se javlja na koži. Javlja se na koži djece i beba, te često umije da zabrine roditelje. Međutim, nema razloga za paniku. U tekstu ćemo objasniti sve što treba da znate u vezi sa urtikarijom.

24.
Apr
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Proso za bebe je veoma hranljiva hrana koja se preporučuje da bude uvrštena u bebinu ishranu. Proso za bebe mnogi zovu i ptičijom hranom.

06.
Apr
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Na samom početku treba istaći da žutica nije bolest, već se pojavljuje kao posljedica nedovoljno razvijenog bebinog organizma i borbe sa viškom bilirubina u krvi. Žutica kod beba se primećuje tako što pritisnete nos bebe ili grudi, a zatim se pojave žuti tragovi.

24.
Feb
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Vakcinacija predstavlja preventivnu zdravstvenu zaštitu beba i djece. Sprovođenje ima za da suzbije i spriječi širenje infektivnih bolesti. Putem vakcine u dječiji organizam se ubacuje mala doza infektivnih bolesti (uzročnici). Time se podstiče imuni sistem koji počinje da razvija otpornost.

24.
Feb
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Poznato je da čaj od kima ima razna delotvorna dejstva na organizam. Odličan je protiv grčeva, nadutosti i za mršavljenje. Iako se najviše posmatra kao začin, sve više se koristi za zdravlje. Čaj od kima za bebe pokazao se u praksi kao fenomenalan, ako vaša beba ima problema sa grčevima i gasovima. U nastavku teksta saznajte kako se pravi čaj od kima, zašto je zdrav i razne recepte za čaj od kima.

24.
Feb
2023
Zdrava beba, zdravo dijete

Bebina koža znatno je osjetljivija nego koža odraslih. Pošto se još razvija, njena koža se češće isušuje, zbog čega mora svakodnevno da se njeguje i  hidrira. Zato je i podložna raznim vrstama osipa i infekcijama. Jedan od čestih problema koji se javlja je osip od vrućine kod beba. Najviše tokom toplih i sunčanih dana.

06.
Oct
2022
Zdrava beba, zdravo dijete

Nicanje zubića kod beba poseban je trenutak za sve roditelje. S druge strane, bebama ovaj period uopšte nije prijatan, zato će tokom ovog perioda biti više nego uobičajno plačljive i uznemirene. Izbijanje zubića samo je još jedan od brojnih faza razvoja koji će proći. Iako djeluje da nemate rešenje i ne znate šta vam je činiti, stvari su jednostavne. Pred vama je tekst koji pruža savjete kako i šta da radite kada počnu da rastu zubi. 

10.
Mar
2021
Zdrava beba, zdravo dijete

Svaki roditelj, bar jednom tokom odrastanja djeteta susrešće se sa ojedom. To su male crvene tačkice vidljive na tijelu, ili dijelu tijela. Ojed kod beba najčešće se javlja na dijelu koji je pod pelenom, ispod pazuha, na prevojima, stomaku i oko genitalija. Najčešći ojed kod beba nastaje baš na mjestu koje je zaštićeno pelenom. Dakle, predjeli oko bebine guze i prepona su najugorženiji. Ojed se može javiti i u prvim danima po rođenju bebe, ipak češće se javljaju između 8. i 12. mjeseca.

10.
Mar
2021
Zdrava beba, zdravo dijete

Potpuno je prirodno da su roditelji u prvim mjesecima zabrinuti i da obraćaju pažnju na najrazličitije detalje s obzirom da se prvi put nalaze u ovoj ulozi. Ono što je važno znati, jeste da je pojava zelene stolice kod bebe česta i da ne mora odmah paliti alarm za brigu.

11.
Dec
2020
Zdrava beba, zdravo dijete

Bebe na svijet dolaze sa nezrelim i nerazvijenim kukovima koji s vremenom sazrijevaju. Za sprečavanje nepravilnosti u razvoju i najtežeg razvojnog poremećaja - iščašenje kuka (evolutivna dislokacija), kao najbolje metode prevencije koriste se rani ultrazvuk i široki povoj.

11.
Dec
2020
Zdrava beba, zdravo dijete

Posljednjih godina roditelji sve češće pitaju treba li bebu široko povijati ili ne, pri čemu se pozivaju na iskustva roditelja iz evropskih zemalja, Amerike, Kanade, uz komentare da u svemu kasnimo, pa, eto, i u tome. U šumi različitih informacija teško je ne podleći proizvoljnim nagađanjima, modernim trendovima, besmislenim običajima. 

11.
Dec
2020
Zdrava beba, zdravo dijete

Prvi dani, pa i mjeseci, u životu bebe puni su raznih promjena i prilagođavanja i bebe i roditelja. U nizu novih dešavanja grčevi kod beba jako uznemiruju roditelje. Iako znaju da se radi o bezopasnoj pojavi, pokušavaju da nađu „lijek“ kako bi svome malom čedu otklonili muku.