Škola ljubavi i nežnosti - Predmet: Smeh

 
 
za mame, tate, bake, deke i sve one koji žele da razumeju bebe

 
 

Uzrast: 3 - 5 meseci

U ovom uzrastu razvoj Vaše bebe se odvija vrtoglavom brzinom. Od pospanog novoređenčeta vaša beba je porasla u aktivnog malo zvrka. Mališani se osećaju sigurno i počinju da uživaju u svetu i okolini. Uživajte sa njima.

 

LEKCIJA 1
 

Primetićete da vas mali zvrk prepoznaje, oseća vašu energiju i raspoloženje. Beba će pokazati prve simpatije prema ljudima iz okruženja i rado će deliti zagrljaje. Ona u ovom periodu želi svašta nešto da vam kaže i svo uzbuđenje da podeli sa vama a vi pokušajte da odgonetnete razliku između gu-gu i ga-ga.

 

LEKCIJA 2


 

Prvi smeh vaše bebe. Trenutak za ceo život. Radostan, čist, iskren. Smeh je jedan od prvih pokazatelja prijatne veze između roditelja i bebe, mali životni dar koji se iznenada dogodi i postane dragocena uspomena. Zasmejavajte svoju bebu, gledajte je u oči, smejte se glasno, golicajte i blesavite se.

 
 
 

LEKCIJA 3


 

Krajem šestog meseca beba je spremna za nemlečnu ishranu. Budite strpljivi i polako otkrivajte nove ukuse svojim mališanima. Uvodite namirnice pojedinačno u razmaku od nedelju dana.

 

LEKCIJA 4


 

U ovom periodu dolazi do razvijanja vida i bebe su toliko očarane oblicima, bojama, teksturama na koje naiđu da žele sve da probaju. Primetićete da vaša beba pokušava da stavi u usta prstiće, čaše, escajg, materijale, jastuk i praktično sve na šta naiđe. Pripremite fotoaparat za smešne slike iz detinjstva a bebi nemojte braniti ovo uzbudljivo istraživanje.

 
 
 

LEKCIJA 5 

Masaža bebe u ovom periodu pozitivno će uticati na psihomotorni razvoj bebe. U ovom uzrastu najveći benefit masaža će imati u sprečavanju grčeva i olakšanju bolova.