Škola ljubavi i nežnosti - Predmet: Upoznavanje

 
 
za mame, tate, bake, deke i sve one koji žele da razumeju bebe

 
 

Uzrast: 0 - 3 meseca

 

LEKCIJA 1
 

Uvedite vašu bebu u svet boja i pokažite joj nijanse ovog sveta. Bebe su po rođenju kratkovide tako da za početak izaberite crnu i belu boju a zatim pređite na boje velikih kontrasta. Da li ste znali da će vaša beba reagovati na majicu na štrafe? Posteljinu na crno-bele kocke? Ili velikog plišanog pandu?

 

LEKCIJA 2


 

Da li se sećate svoje prve omiljene pesme? Sigurno ne, jer ste je imali već sa nekoliko meseci. Bebe obožavaju muziku. Dečije pesmice, klasična muzika ili lagani zvuci gitare. Ritam i odgovarajući nivo zvuka povećava broj sinapsi i stimuliše razvitak čula sluha.

 
 
 

LEKCIJA 3


 

Ruke se vrte, prstići se mrdaju. Iako još uvek ne mogu da otvore šaku, bebe u ovom uzrastu uživaju u izazovu da u tome uspeju. Maženje nadlaktica utiče na opuštanje bebinih šaka i postepeno otvaranje.

 

LEKCIJA 4
 

Pričajte dodirom. Pružite svojoj bebi još više ljubavi nežnom masažom. Dodirom se stvara emocionalna veza sa roditeljima, povećava bebina sigurnost i budi radost kod mališana.

 
 
 

LEKCIJA 5 

Bebe u ovom periodu spavaju u isprekidanim intervalima. Trudite se da tokom prvih bebinih dana uspostavite ritam igre, hranjenja i spavanja. Umirite je prijatnim zvukovima već oko 20 časova.