Sretna trudnica

26. sedmica trudnoce

Polako se približavate kraju drugog trimestra i približavate trećem. Kako stomak postaje sve veći, može vam biti sve teže da spavate i vjerovatno ćete primijetiti veću količinu nespretnosti zbog trenutne situacije. Sa druge strane, bebi više nije tako komotno u stomaku, ali to ne znači da nema dovoljno prostora, samo malo manje komocije za sve te akrobacije koje je uvježbala i koje uživa da izvodi.

Vaša beba u 26. sedmici trudnoće je velika kao tikvica

Vaša beba je u 26. Sedmici  trudnoće duga oko 35cm i ima oko 750 grama što odgovara veličini jedne veće tikvice.

Ona (ili on) dane provodi uvježbavajući reflekse koje je stekla, poput refleksa sisanja koji je do sada već solidno uvježbala; zatim Morov refleks i refleks hvatanja; kao i novi refleks gutanja koji je tek nedavno počela da uvježbava.

Beba najzad otvara oči

Konačno. Došao je i taj trenutak da vaša beba otvori oči. Iako krajolik u vašoj materici i nije toliko interesantan, beba bi mogla da nazire svetlosne signale koje dolaze spolja. Pokušajte da uperite baterijsku lampu ka stomaku - najvjerovatnije će vam beba na neki način odgovoriti.

Sigurno se pitate koje će boje biti oči vašeg djeteta. Još uvek je prerano da biste ovo saznali. Osim što iris trenutno i nema puno pigmentacije, boja oka kod beba se može mijenjati i dok beba ne napuni godinu dana.

Razvoj pluća u 26. sedmici

Njena pluća se ubrzano razvijaju i ona će početi da proizvode protein koji se zove surfaktant. Ovaj protein ima značajnu ulogu u samostalnom disanju beba nakon što se rode.

Surfaktant je tečnost koju stvaraju pluća koja održava disajne puteve (alveole) otvorenima i omogućava bebama da udišu vazduh nakon porođaja.

Razvoj pluća potpomaže i refleksno gutanje amnionske tečnosti kojom se beba priprema za disanje nakon dolaska na svijet.

 

Vaše tijelo u 26. sedmici trudnoće - još 14 sedmica do termina

Nalazite se u 26. sedmici trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, pri kraju šestog mjeseca trudnoće. Ostalo vam je još 14 sedmica do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://www.aksabih.ba/savjeti/sretna-trudnica/386-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Od novih simptoma koji se mogu pojaviti u ovom periodu, pored Brakston-Hiksovih konstrakcija, konstipacije i hemoroida, mogu da se javiti i bol u pubičnoj kosti, hrkanje, kao i male promjene u vezi sa očima i vidom. Krenimo redom…

Bol u stidnoj kosti u trudnoći

Ovo je jedan od uobičajenih simptoma trudnoće koji takođe može u pojedinim slučajevima da izostane. Osim što može da izazove neprijatnost, bol u pubičnoh kosti spada u normalnu pojavu i nije razlog za brigu, osim ukoliko nije udružen sa drugim simptomima. Nastaje zbog povećane koncentracije relaksina koji opušta i razmekšava ligamente i zglobove i priprema tijelo i karlicu za porođaj.

Bol može da se pojača prilikom hodanja, penjanja uz stepenice, kada se težina prebaci na jednu nogu ili prilikom okretanja u krevetu. Bol se može javiti u prednjem dijelu pubične kosti ili u perineumu, odnosno području između anusa i vagine. Takođe, bol se može proširiti i na prepone, kukove ili na donji dio leđa (samo sa jedne ili sa obe strane) i u nekim slučajevima može izazvati blagu neprijatnost, dok u drugim slučajevima (kod žena kod kojih se u većoj mjeri luči relaksin), bol u pubičnoj kosti može biti veoma izražen, toliko da onemogućava kretanje i da oteža svakodnevno funkcionisanje: od oblačenja, ustajanja iz kreveta, izlaska iz automobila i sličnih.

Hrkanje

Hrkanje je prilično uobičajena pojava tokom trudnoće iz razloga što pojačan protok krvi i hormoni trudnoće mogu da izazovu zapušenost nosa. Međutim, hrkanje bi trebalo da shvatite sa dozom opreza jer ako se ispostavi da u većoj mjeri ometa vaš san, to znači da postoji rizik od apneje u snu. U ovom slučaju, ljekar bi morao da se uključi.

Promjene u vezi sa očima

Sigurno ste do sada primijetili da vam vid nije oštar kao što je to bio slučaj prije trudnoće, a ukoliko nosite kontaktna sočiva, sigurno ste do sada uvidjeli da vam smetaju. Još jedan simptom koji možete da primijetite u vezi vaših očiju jeste da su one u ovom periodu naročito suve. Iako nijedna od ovih pojava ne predstavlja razlog za brigu i nastala je usled hormona trudnoće što znači da će se stvari vratiti u normalu kada i ti hormoni, sve što primijetite možete saopštiti svom ljekaru prilikom pregleda jer će on najbolje ocijeniti šta je bezazleno, a šta bi valjalo dalje provjeriti.

 

Savjeti za buduće tate - razmazite mamu

Da, ovaj savjet ste do sada već hiljadu puta čuli i sigurno ste već u samom početku preduzeli sve moguće korake da razmazite buduću majku svoga djeteta. Ipak, možda je entuzijazam do sada malo splasao, a obzirom na mnoge neprijatne simptome koji se mogu javiti u ovom periodu, opuštanje i tetošenje trudnice je sada važnije nego ikad, kao i dobar odnos između vas dvoje. Spremajte joj (ili poručite) omiljenu hranu, organizujte druženje sa dragim osobama, počastite je pedikirom ili drugim tretmanom koji je primjeren za trenutno stanje. I ne zaboravite da iskoristite što više vremena za smijeh i opuštanje. Opuštanje je važno za vas oboje jer ne smijete dozvoliti da vas ono što predstoji previše uznemirava i da budete pod stresom - jer beba želi srećne i zadovoljne roditelje.

 

Mitovi u vezi trudnoće - loši zubi mogu dovesti do preeklampsije

Da li ste čuli da ako želite da imate sigurnu i zdravu trudnoću do termina morate dobro da vodite računa o svojim zubima? U ovom mitu ima istine, jer zubi i desni jesu osjetljiviji u trudnoći zbog čega je adekvatna zubna higijena koja podrazumijeva pranje i čišćenje zuba minimum dva puta dnevno naročito važna. Istraživanja su pokazala da redovno pranje zuba u trudnoći smanjuje rizik od upale desni i gingivitisa koji može da dovede do parodontitisa koji se povezuje sa prijevremenim porođajem. Pored toga, parodontitis znači i povećan rizik od preeklampsije koja je još jedan faktor rizika i za trudnicu i za plod.

 

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.today.com/parents/myths-facts-things-avoid-during-pregnancy-today-t207367

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Becutan baby vlažne maramice 2x64kom imaju meku strukturu tako da je dodir sa osjetljiv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7,25 BAM
Kupi
Sačuvano u omiljne
Sapuni A003023
Chicco baby mliječni sapun 100g omogućava veoma nježno čišćenje i poštuje fiziologiju k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2,90 BAM
Ušteda 0,60 BAM
3,50 BAM
Kupi
Sačuvano u omiljne
Sudocrem krema 60g za svakodnevnu zaštitu kože. Za zaštitu kože prekrivene pelenama i z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8,70 BAM
Kupi