Sretna trudnica

32. sedmica trudnoće

Vaša beba i vaša stomak i dalje rastu. Za par sedmica, i vi i beba ćete proći kroz konačan rast - možete da očekujete da ćete dobijati oko pola kilograma na sedmičnom  nivou od čega će polovina te težine dobijati beba.

Vaša beba u 32. sedmici je velika kao dinja

Beba bi do sada trebalo da je dugačka oko 42,4 cm od glave do pete i da teži oko 1,7 kg. To je otprilike veličina približna jednoj dinji.

Vaša beba je savršeno formirana, ali joj je potrebno da postane bucmastija

Vaša beba će još dosta da dobije na težini prije nego što dođe veliki dan. Na tome će biti glavni fokus u narednih nekoliko sedmica. Kako vaša beba raste, prostor u vašoj materici će joj postajati sve skučeniji.

Bebini pokreti

Otprilike od 32. sedmice, aktivnost vaše bebe će ostati približno ista sve do porođaja. Broj pokreta koje osjećate na dnevnom nivou bi trebalo da poraste u ovom periodu, ali nikako ne bi trebalo da se smanje.

Položaj bebe

Vaša beba bi sada trebalo da je već u položaju glavom dole, odnosno glavom ka grliću materice - u pripremnom položaju za rođenje. Ne brinite ukoliko se to još nije desilo, jer još uvijek ima vremena da se beba još jednom ili dva puta okrene. Ukoliko se to ne desi i beba do kraja ostane u karličnom položaju, i dalje ima načina da se njen položaj promijeni, a ukoliko ni to ne uspije, onda će vjerovatno biti indikovan porođaj carskim rezom.

 

Vaše tijelo u 32. sedmici- još 8 sedmica do kraja

Ako ste u 32. sedmici trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, na početku osmog mjeseca trudnoće i da vam je ostalo 8 sedmica do termina. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju sedmice trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksabih.ba/savjeti/sretna-trudnica/386-kalendar-trudnoce-po-nedjeljama

Većina trudnica se u ovom periodu osjeća prilično umorno, što je potpuno normalan simptom. Od ostalih simptoma, moguće je da imate i probleme sa spavanjem, strije, otečene i osjetljive desni, bolove u ligamentima, glavobolje, bol u leđima, loše varenje i gorušicu, nadutost i konstipaciju, grčeve u nogama, vrtoglavicu, otečene ruke i stopala,...

Svemu ovome mogu da se pridruže i simptomi iz ranijih sedmica, a koji su uzrokovani hormonima trudnoće, poput promjena raspoloženja, jutarnje mučnine, pojačanim osjećajem mirisa, bolnih grudi i sličnih.

Da li ste odabrali kolica?

Jeste li već izabrali kolica? Kolica su jedna od krupnih stavki bebi opreme koje će vam koristiti vrlo brzo nakon porođaja i zato je dobro da već sada napravite odabir da ne biste morali u kupovinu da idete sa bebom. Pored kolica, od samog starta idealno pomagalo vam mogu biti sling marame i nosiljke za bebe, pa uzmite i njih u obzir. Ove nosiljke nude bliski kontakt bebe i osobe koja je nosi i zato su omiljene mnogim roditeljima. Ovde je samo bitno da odaberete ergonomske nosiljke koje su odgovarajuće za uzrast bebe, a ako se odlučite za polovne varijante kolica, vodite računa samo da su svi elementi ispravni i da ih pravilno očistite do dolaska bebe. 

Porodiljsko bolovanje

Da li ste već otvorili porodiljsko bolovanje? Sada je pravi trenutak za to jer porodiljsko bolovanje može da se otvori od 45 dana prije termina do 28 dana pred porođaj najkasnije.

Sa 28. danom pred porođaj, porodiljsko postaje obavezno i aktivira se po automatizmu. Porodiljsko bolovanje traje 3 mjeseca i isključivo se odnosi na majke jer ima za cilj zaštitu porodilja prije i neposredno nakon porođaja (osim u izuzetnim slučajevima kada je majka opravdano spriječena). Nakon isteka ta tri mjeseca, nastavlja se bolovanje radi njege djeteta, koje mogu da koriste i tate.

 

Savjeti za buduće tate - da li ste razmišljali o odsustvu radi njege djeteta?

Iako se u Srbiji ova praksa i dalje smatra za rijetkost, iz dana u dan je sve više parova koji se dogovore da otac koristi odsustvo radi njege djeteta. U praksi, to znači da se majka, nakon tri mjeseca porodiljskog vraća na posao, dok otac uzima bolovanje i preuzima glavnu brigu oko djeteta u trajanju istog.

Na ovaj način imate priliku da izgradite blizak odnos sa svojom bebom od samog starta, karijera vaše partnerke ne mora da trpi, a naročito ukoliko već imate decu i ukoliko ste trenutno u takvoj situaciji da je logičnije da vi uzmete odsustvo.

Ukoliko razmišljate o ovoj opciji, možda će vam u odluci pomoći sledeće: naime, postoji istraživanje koje je pokazalo da briga oca o djetetu pomaže razvoj nervnih sinapsi koje su povezane sa društvenom percepcijom što može da vam bude korisno, naročito kada se budete vratili na posao. Sa druge strane, kod beba je više vremena provedenog sa tatama povezano sa boljim kognitivnim razvojem. Još jedna očigledna dobrobit ovakve organizacije oko njege djeteta jeste i bolja veza sa partnerom jer na ovaj način ravnopravno dijelite obaveze oko djeteta bez predrasuda da je majka isključivo ta koja mora da podnese najveći teret.

 

Mitovi u vezi trudnoće - da li se beba umiri pred porođaj?

Postoji uvreženo vjerovanje da se beba smiri pred porođaj i da njeno kretanje postaje ograničeno. Međutim, u pitanju je još jedan mit u vezi trudnoće. Beba se i dalje kreće, istim tempom, sve do porođaja.

Ono što mnoge trudnice primijete iono što je zapravo razlog za postojanje navedenog mita jeste da se bebini pokreti osjećaju drugačije nego što je do sada to bio slučaj. Razlog ovome sastoji se u činjenici da beba sada ima znatno manje prostora za kretanje. Više joj nije tako lako da se okreće, a njeni udarci takođe pružaju drugačiji osjećaj jer beba nema toliko prostora za istezanje.

Ono što ćete definitivno osjećati, a i vidjeti, jeste kako se pri udarcu bebina šaka ili nožica nazire kroz stomak. To je znak da ćete uskoro moći i da je držite u svojim rukama.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.babycentre.co.uk/x25015787/is-it-true-that-baby-movements-slow-down-in-late-pregnancy

 

Trenutno nema komentara