Sretna trudnica

10.
Mar
2021
Sretna trudnica
U toku trudnoće, jedan od savjeta koji buduća mama dobije od svojih drugarica, sestre ili kume, jeste da na početku devetog mjeseca torba za porodilište bude spremna. Na prvi pogled djeluje da nije toliko stvari potrebno za porodilište, ali kako bi buduća mama bila u tom trenutku imala sve što će joj boravak u porodilištu učiniti ugodnim, odlično je napraviti spisak za porodilište i sve potrebne stvari spakovati ranije. 
09.
Mar
2021
Sretna trudnica
Većina žena smatra da je dojenje izuzetno bitna stvar radi pravilnog odrastanja i razvoja bebe. Jedno je sigurno, dojenje beba je najljepša stvar koju majka obavlja jer se tada javlja osjećaj posebne i nesvakidašnje bliskosti između majke i bebe. Koliko je zdravo majčino mlijeko govore mnogi sturčnjaci i pedijatri koji isiču značaj dojenja za razvoj bebe.
27.
Aug
2018
Sretna trudnica
Mučnine su jedan od neprijatnih pratilaca gotovo polovine trudnoća.
21.
Mar
2021
Sretna trudnica
Možda vas interesuju činjenice o tome kako dolazi do trudnoće i šta se sve dešava u tom zadivljujućem procesu. Možda ste već trudni i želite da saznate šta vam sve predstoji. Možda želite da dobijete više informacija o tome kako da pomognete sebi ili budućoj mami koju poznajete kako da kroz period trudnoće prođe što zdravije i bolje. Bez obzira na razlog koji vas je inicijalno doveo na ovu stranicu, znajte da ste na pravom mjestu.
13.
Sep
2018
Sretna trudnica
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
26.
Mar
2021
Sretna trudnica
Nalazite se u prvoj nedjelji trudnoće, a da još niste ni trudni? Ovo je konfuzno, zar ne? Iako ćete najvjerovatnije začeti tek u 3. nedjelji, od prvog dana vašeg menstrualnog ciklusa računa se prva nedjelja trudnoće.
26.
Mar
2021
Sretna trudnica
Ovo je nedjelja u kojoj se otvara put da dođe do začeća. U vašem tijelu se pod uticajem hormona dešavaju nevjerovatne promjene koje omogućavaju pripremu da dođe do trudnoće. Iako je tehnički moguće da ovo bude nedjelja kada ćete ostati trudni, najčešće do toga dolazi tek u 3. nedjelji trudnoće.
11.
Dec
2020
Sretna trudnica
Za pravilan rast i razvoj djeteta neophodno je da se majka pravilno hrani u toku trudnoće a i nakon porođaja, za vrijeme dojenja. Preporučljivo je da ima tri glavna obroka na pet sati, a između mliječno - voćne užine. Ipak, uprkos preporukama nutricionista, većina budućih mama smatra da nije strašno ako se malo opusti i uživa u slatkišima, po onoj starinskoj da je potrebno „jesti za dvoje“.
11.
Dec
2020
Sretna trudnica
Normalan krvni pritisak jedan je od važnih pokazatelja zdravlja svakog organizma. Tokom trudnoće posebno je važno da buduća majka ima normalnu vrijednost krvnog pritiska, jer hipertenzija može da bude ozbiljna zdravstvena prijetnja i majci i plodu. Sama trudnoća ne bi trebalo da utiče na povećanje krvnog pritiska, što znači da on svo vrijeme treba da ostane na optimalnom nivou
26.
Mar
2021
Sretna trudnica
U trećoj nedjelji trudnoće dešava se čudo. Beba je na putu! Postajete mama. Nakon ovulacije i uspješnog začeća razvija se embrion. Embrion je za sada niz ćelija koje nastavljaju da rastu i da se umnožavaju. Potrebno je oko 4 dana da oplođena ćelija - koja je sada u fazi blastociste dospije do materice i još nekoliko dana dok se ne usadi u nju.
26.
Mar
2021
Sretna trudnica
Sada je definitivno došao trenutak da možete da dobijete potvrdu da ste trudni. U četvrtoj nedjelji dolazi do izostanka menstruacije, a u tijelu se razvija dovoljan nivo hCG-a koji može da se registruje na testovima za trudnoću. Vaša beba se definitivno smjestila u matericu i time započinje formiranje placente,  a prvenstvena zajednica dvije ćelije sada se umnožila u milione ćelija koje vrše pripreme da postanu organi.
15.
Apr
2021
Sretna trudnica
U 5. nedjelji trudnoće kod većine beba se javljaju prvi otkucaji srca, iako se otkucaji srca mogu čuti na ultrazvuku tek za nedjelju ili dvije. Kod mame se odvijaju takođe velike promjene, što na fizičkom, što na emocionalnom planu. U ovoj nedjelji hormoni trudnoće produkuju se neverovatnom brzinom, a vaša materica počinje da raste. 
15.
Apr
2021
Sretna trudnica
Dok se još uvek privikavate na činjenicu da ste trudni, u 6. nedjelji trudnoće kod vaše bebe se formiraju važni organi, srce počinje da funkcioniše, formiraju se mozak i kičmena moždina, a takođe se pojavljuju i prvi obrisi lica, kao i začeci udova. Sa druge strane, hormoni kod mame rade punom parom i ukoliko se do sada nisu pojavljivali simptomi trudnoće, u 6. nedjelji će se oni zasigurno ispoljiti.
15.
Apr
2021
Sretna trudnica
Nalazite se u 2. mjesecu trudnoće, a vaša beba (i dalje embrion) raste punom parom. Beba je sada velika oko 1 cm, što odgovara veličini borovnice. U ovoj nedjelji se formiraju usta i jezik kod bebe, a bubrezi započinju sa radom. Sa druge strane, u vašoj materici odvijaju se dvije veoma važne stvari - formira se sluzni čep, a pupčana vrpca se povezuje sa digestivnim sistemom bebe - čime započinje direktna distribucija hranljivih materija i kiseonika za bebu, kao i uklanjanje otpadnih materija.
15.
Apr
2021
Sretna trudnica
Vaša beba sada postaje fetus (zametak), formirani su svi važni organi, uključujući i polne. Vrijeme je za prvi odlazak kod ginekologa - ultrazvuk kojim će se i zvanično potvrditi trudnoća i tokom koga ćete po prvi put moći da čujete otkucaje srca vaše bebe - ili više beba. Na ovom ultrazvuku možete saznati ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća.
15.
Apr
2021
Sretna trudnica
Čestitamo. Nalazite se u 3. mjesecu trudnoće. U 9. nedjelji trudnoće kod vaše bebe počinju da se formiraju fini mišići i iako se beba već trza i pomjera, proćiće još 4-8 nedjelja dok ne počnete da osjećate njene pokrete. Kod vas se trudnoća zahuktava i vjerovatno ćete primijetiti prve znake širenja materice.