%
×
dana sati minuta sekundi

Biti roditelj

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Brak i vanbračna zajednica su izjednačeni. Na papiru. Ali parovi koji ne žele da vezu ozvaniče pred državom u praksi se sreću sa pravnim zavrzlamama i papirologijom, pa i kada su u pitanju djeca. A neka prava, poput nasljeđivanja, vanbračni supružnici ne mogu ni da ostvare, ma koliko dugo bili u zajednici.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Roditeljstvo dodatno komplikuje život današnje zaposlene žene jer se broj obaveza toliko poveća da se  ona prije ili kasnije zapita - mogu  li istovremeno da budem majka i da radim? Emancipacija je ženama donijela pravo da se dokazuju na poslu, ali ih nije „lišila“ tradicionalnih poslova oko odgoja djece i održavanja kuće,  pa nije rijetkost da žene, preopterećene i rastrzane, osjećaju stalnu grižu savjesti  što nisu „dovoljno posvećene“, ni djeci, ni poslodavcu.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Postoji li idealna razlika između djece? Kada je pravo vrijeme za drugo dijete, jedno je od onih pitanja oko kojih vrlo različita mišljenja imaju psiholozi, pedagozi, a i roditelji. Neko želi da razlika između djece bude što manja, pa da zajedno „pregrmi“ sitne roditeljske brige, nekim roditeljima odgovara da najprije starije dijete postane samostalnije i da ne zahtijeva stalnu pažnju, kako bi mogli adekvatno da se posvete novoj bebi. Ipak, psiholozi, a i ginekolozi slažu se da je možda između  djece najbolja razlika od 20 do 40 meseci.