Biti roditelj

27.
Sep
2022
Biti roditelj

Dobili ste lijepe vijesti i sada se nalazite u drugom stanju. Trenutak kada ćete osjetiti sreću i uzbuđenje, jer se u vama rađa novi život. Pored toga, kod mnogih trudnica pojave se brige i neodumice. Sasvim je normalno da imate strah hoće li sa bebom biti sve u redu. Upravo je to najčešći razlog zbog čega mnogi budući roditelji ne žele da saopšte lijepe vijesti

27.
Sep
2022
Biti roditelj

Tokom trudnoće važno je da buduća mama uradi sve neophodne testove, kako bi preventivno mogla da reguje ukoliko se ustanove komplikacije. U tijelu se nalaze antigeni koji imaju zaduženje da stvaraju antitijela, a ujedno su i dio membrane eritrocita.

03.
Jun
2022
Biti roditelj

Odmor sa djecom zahtijeva ozbiljnu pripremu. Dugačak je spisak za putovanje, jer se mora misliti na svaku sitnicu. Bez obzira za koju destinaciju se odlučite morate da se dobro pripremite, jer ako to zanemarite, sami sebi ćete napraviti bezbroj problema. Na putovanje sa djecom možete krenuti već nakon tri mjeseca od rođenja.

21.
Jan
2022
Biti roditelj

Rođenje deteta je najradosniji trenutak svake porodice, a uzbuđenje je još veće ako mama i tata postaju roditelji po prvi put. Tada novopečeni roditelji dobijaju pregršt saveta sa svih strana. Bake i deke se drže staromodnih, proverenih recepata koje su uporno primenjivali sa svojom decom, tetke, ujne i strine pokušavaju bebu da animiraju igračkama na prvi njihov plač, a drugari roditelja koji imaju decu daju savete u koje ni sami još uvek nisu sigurni.

21.
Jan
2022
Biti roditelj

Dolazak beba u dom predstavlja jedan od najboljih osećaja u životu ljudi, ako ne i najlepši. Toplina i radost koju sa sobom donose, kod novopečenih roditelja budi sreću neopisivih razmera. Mlade mame i tate, pored uživanju u društvu novog člana porodice, susreću se po prvi put sa raznim izazovima. Jedan od ključnih za razvoj deteta je spavanje i uspavljivanje. Tu na scenu stupaju najlepše uspavanke za bebe, a u nastavku teksta pogledajte neke naše predloge za kvalitetan i miran san.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Brak i vanbračna zajednica su izjednačeni. Na papiru. Ali parovi koji ne žele da vezu ozvaniče pred državom u praksi se sreću sa pravnim zavrzlamama i papirologijom, pa i kada su u pitanju djeca. A neka prava, poput nasljeđivanja, vanbračni supružnici ne mogu ni da ostvare, ma koliko dugo bili u zajednici.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Roditeljstvo dodatno komplikuje život današnje zaposlene žene jer se broj obaveza toliko poveća da se  ona prije ili kasnije zapita - mogu  li istovremeno da budem majka i da radim? Emancipacija je ženama donijela pravo da se dokazuju na poslu, ali ih nije „lišila“ tradicionalnih poslova oko odgoja djece i održavanja kuće,  pa nije rijetkost da žene, preopterećene i rastrzane, osjećaju stalnu grižu savjesti  što nisu „dovoljno posvećene“, ni djeci, ni poslodavcu.

11.
Dec
2020
Biti roditelj

Postoji li idealna razlika između djece? Kada je pravo vrijeme za drugo dijete, jedno je od onih pitanja oko kojih vrlo različita mišljenja imaju psiholozi, pedagozi, a i roditelji. Neko želi da razlika između djece bude što manja, pa da zajedno „pregrmi“ sitne roditeljske brige, nekim roditeljima odgovara da najprije starije dijete postane samostalnije i da ne zahtijeva stalnu pažnju, kako bi mogli adekvatno da se posvete novoj bebi. Ipak, psiholozi, a i ginekolozi slažu se da je možda između  djece najbolja razlika od 20 do 40 meseci.