Sretna trudnica

28.
Dec
2021
Sretna trudnica

Svaki porođaj je priča za sebe. Svaki porođaj je jedinstven. Ovo se odnosi na većinu aspekta porođaja, uključujući i simptome koji mu prethode, kao i njegovo trajanje. U ovom tekstu saznajte koji su to znakovi koji ukazuju da je porođaj blizu, kako izgledaju porođajne kontrakcije, kao i koliko dugo porođaj može da traje.

28.
Dec
2021
Sretna trudnica

Postoje dvije vrste kontrakcija u trudnoći: porođajne kontrakcije i Brakston-Hiksove.

Glavna razlika između porođajnih kontrakcija i Brakston-Hiksovih sastoji se u tome da su porođajne kontrakcije zapravo trudovi koji će na kraju dovesti do istiskivanja bebe kroz porođajni kanal, dok su Brakston-Hiksove takozvane lažne kontrakcije koje se mogu javiti bilo kada u trudnoći. One ne izazivaju trudove i nisu znak da porođaj počinje.

28.
Dec
2021
Sretna trudnica

Bilo da li planirate da koristite anesteziju tokom porođaja ili ste već odlučili da želite potpuno prirodan porođaj bez anestetika, uvijek je dobro da znate kako epiduralna i spinal anestezija funkcionišu. Ovo je potrebno iz dva razloga: prvo, uvijek postoji šansa da promijenite mišljenje jednom kada porođaj krene i drugo - u slučaju hitnog carskog reza anestezija je neophodna.

 

27.
Dec
2021
Sretna trudnica

Ne samo da se tijelo žene u trećem trimestru uveliko priprema za porođaj, već se istovremeno odvija i mentalna priprema. Ona može biti svjesna - vođena kontrolisanim akcijama poput pametnih priprema za ono što slijedi, ali i nesvjesna - u vidu maničnog sređivanja i želje da se dom izvrne naopačke (sindrom gnežđenja), kao i anksioznosti i straha od onoga što slijedi.

27.
Dec
2021
Sretna trudnica

Nakon devet mjeseci iščekivanja, sigurno ste uzbuđeni što konačno idete kući sa svojom bebom. I dok će većina vašeg fokusa biti na bebi, briga o mami je takođe važna, bez obzira na činjenicu koliko vam je težak bio porođaj.

Da li ste se porodili vaginalno ili carskim rezom? Da li je porođaj trajao par sati ili možda i duže od jednog dana?

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

I dalje ste u 9. mjesecu trudnoće, iako vam se sada vjerovatno čini da se taj mjesec odužio.

Da li ste znali da samo 4% trudnica rodi bebu u predvođenom terminu? Ukoliko vam je termin prošao, nema razloga za brigu. Kod preostalih 96 procenata do porođaja dolazi do 2 sedmice prije ili poslije, a od tog procenata čak 30% porođaja desi se nakon termina.

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

Vjerovatno niste zamišljali da ćete dočekati 41. sedmicu, ali, tu ste i to je sasvim u redu.

Vaša beba sada je dovoljno zrela i vjerovatno dovoljno buckasta i sposobna da preživi u spoljnom svijetu bez ikakve dodatne pomoći, a na vama je da budete relaksirani koliko god je to moguće i da osluškujete znake koji ukazuju da beba dolazi.

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

Čestitamo, ovo je sedmica u kojoj će vaša beba doći na svijet.

U 42. sedmici trudnoće većina roditelja brine da je njihova beba zakasnila. Međutim, pri računanju termina porođaja uvijek postoji mogućnost greške od jednu do dvije sedmice zbog čega se 42. sedmica i dalje smatra uobičajenom.

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

Trudnoća može izgledati kao savršeno vrijeme da se opustite. Međutim, možete da postignete brojne benefite ukoliko ipak odlučite da se malo pokrenete.

Jedan od simptoma trudnoće koje mnoge trudnice osjećaju jeste veći osjećaj umora, a sa rastućim stomakom i usljed djelovanja hormona trudnoće koji rastežu ligamente, bolovi u leđima postaju sve izraženiji. Mnoge trudnice zbog ovih simptoma misle da će im dodatno ležanje pomoći.

28.
Oct
2021
Sretna trudnica

Još samo 3 sedmice do termina! Vaša beba je sada potpuno spremna za dolazak na svijet, a vi? Sada, kada je porođaj tako blizu, vrijeme je da se podsjetite nekih termina koji ukazuju da je isti krenuo.

Da li znate šta je sluzni čep? Znate li kako izgleda kada pukne vodenjak? Kako da razlikujte obične kontrakcije od lažnih? U tekstu o ovoj sedmici, potrudićemo se da vam razjasnimo sve ove termine.

28.
Oct
2021
Sretna trudnica

Veliki dan je sve bliže. Vaša beba, iako vam se čini suprotno se punom parom priprema za dolazak na svijet. Njena pluća su u fazi finog razvoja (iako će taj razvoj nastaviti i nakon rođenja), a nervni sistem radi na tome da bude potpuno pripravan za sve ono što je potrebno da zadovolji za život bebe van materice.

28.
Oct
2021
Sretna trudnica

Još vrlo malo vas dijeli do kraja trudnoće i do potpuno novog početka!  To malo može biti nekoliko dana ili do 3 sedmice, ako se vašoj bebi ne žuri da izađe napolje.

U 39. sedmici beba je potpuno zrela i spremna za rođenje, ali važno je znati da je sasvim u redu i ako se to ne desi tako brzo. Dok su bebe fino ušuškane i uživaju u još malo vremena koje će provesti u majčinom stomaku, trudnicama u 39. sedmici nije toliko udobno. Pritisak na karlicu je sve veći, a kontrakcije sve češće. Vaše tijelo radi punom parom da se pripremi za porođaj koji treba da

27.
Oct
2021
Sretna trudnica

Čestitamo. Sada ste zvanično ušli u 9. mjesec trudnoće. Mjesec kada je izvjesno da će vaša beba uskoro doći na svijet.

Tijelo bebe i trudnice u 9. mjesecu prolaze kroz velike pripreme za porođaj koji treba da uslijedi - kod bebe se te pripreme sastoje od završnih faza razvoja, dok u tijelu mame dolazi do dodatnog razmekšavanja ligamenata djelovanjem hormona trudnoće zbog čega se mogu osjetiti bol u leđima i karlici.

27.
Oct
2021
Sretna trudnica

Iako vas dijeli još samo nekoliko sedmica do kraja, nemojte biti previše nestrpljivi. Ukoliko biste se porodili sada, vaš porođaj bi se i dalje smatrao ranim. Jer, iako su sve krupne faze razvoja privedene kraju, sigurno želite da beba dobije sve ono vrijeme koje joj je potrebno kako bi se u potpunosti pripremila za dolazak na ovaj svijet.

24.
Sep
2021
Sretna trudnica

Kada biste mogli da sada vidite svoju bebu kroz stomak, primijetili biste da vaša beba do sada ima solidnu količinu kose na glavi i da su njene oči širom otvorene kada je budna. Ono što bi takođe mogli da primijetite jeste da su joj šake i prsti u potpunosti razvijeni, da su joj narasli nokti i da tim šakama može da dohvati pupčanu vrpcu ili čak stopalo.

24.
Sep
2021
Sretna trudnica

Vaša beba u 31. sedmici je aktivnija nego ikada. Sve vrijeme provedeno u budnom stanju beba koristi za usavršavanje refleksa koje je do sada stekla - od hvatanja, gutanja, sisanja i drugih. Sa druge strane, mnoge mame u ovom periodu praktikuju drugu aktivnost, a to je redovno trčkanje do toaleta jer pritisak na bešiku može da bude nešto veći u ovom periodu.

24.
Sep
2021
Sretna trudnica

Vaša beba i vaša stomak i dalje rastu. Za par sedmica, i vi i beba ćete proći kroz konačan rast - možete da očekujete da ćete dobijati oko pola kilograma na sedmičnom  nivou od čega će polovina te težine dobijati beba.

24.
Sep
2021
Sretna trudnica

Pripreme za porođaj su u punom jeku, što u vašem tijelu, što i oko vas. Mnoge mame, ali i buduće tate u ovom periodu prođu kroz takozvani sindrom gnežđenja koji podrazumijeva veliku želju da svi detalji u domu budu spremni za dolazak bebe. Ovo je dobra stvar, ali je važno da pazite da se ne preforsirate.

24.
Sep
2021
Sretna trudnica

Još samo 6 sedmica do termina! Deo mama u ovom periodu osjeća kao da bi voljelo da ima više vremena jer smatra da ima još puno stvari koje bi trebalo da se pripreme pred dolazak bebe. Drugi dio bi volio da porođaj bude što prije…

20.
Aug
2021
Sretna trudnica

Ušli ste u treći trimestar, čestitamo! Očekuje vas još 12 sedmica do porođaja. Zbog novih simptoma i nelagodnosti zbog rastućeg stomaka koje možda osjećate, ali i pada energije koji se vraća sa ulaskom u treći trimestar, vjerovatno vam nije do slavlja. Ipak, možda se ovo osjećanje promijeni kada samo pomislite na to čudo koje se odvija u vašoj materici. Vaše malo čudo koje već sada trepće, sanja, reaguje na vaš glas i pravi razne grimase, a vaše tijelo ulazi u posljednju fazu priprema za dolazak bebe na svijet.