Sretna trudnica

27.
Apr
2023
Sretna trudnica

Mnoge buduće mame imaju neprijatnosti kada primijete gorušicu. To se posebno odnosi na period trudnoće, jer su zabrinute za svoju bebu i zdravlje. Nema razloga za brigu, u ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što se tiče gorušice.

27.
Apr
2023
Sretna trudnica

Izostanak menstruacije može da bude jedan od prvih naznaka trudnoće. Kašnjenje menstruacije često dovodi do konfuzije i brige. Poznato je da 1. nedelja trudnoće znači da još niste trudni, zbog čega su mnoge žene zbunjene. Kako biste bolje razumijeli da li je menstrucija u trudnoći moguća, odgovori na sva pitanja koja vas zanimaju su u nastavku. 
 

27.
Apr
2023
Sretna trudnica

Vaginalni sekret ima ulogu da održava zdravlje vagine i reproduktivni sistem. Međutim, tokom trudnoće može biti drugačiji, te promeniti miris, boju i strukturu. U ovom tekstu ćemo pojasniti  kako treba da izgleda sekret u trudnoći, kojih boja može da bude i kada treba da se obratite ljekaru.

27.
Apr
2023
Sretna trudnica

Trudnoća umije da bude stresna. Buduće mame susreću se s brojnim pitanjima, a jedno od njih je CTG pregled. U tekstu ćemo objasniti šta je i zbog čega je važan.

06.
Apr
2023
Sretna trudnica

Rani simptomi trudnoće nisu isti kod svake žene. Od osobe zavisi da li će prvi znaci trudnoće biti primjetni, a može se dogoditi i da izostanu. U nastavku saznajte koji su simptomi rane trudnoće i kako da ih otkrijete. 

06.
Apr
2023
Sretna trudnica

Kako se bude bližio termin porođaja, sve češće će se pominjati sluzni čep i njegovo ispadanje. Prirodno je da ne znate o čemu je riječ, pogotovu ako čekate prvo dijete. Dakle, sluzni čep je deo svake trudnoće. U nastavku otkrijete sve što vas zanima u vezi sa sluzni čepom. Kako ga prepoznati i šta da uradite pošto ispadne.

24.
Feb
2023
Sretna trudnica

Težina bebe tokom trudnoće, kao i veličina, najbolji je pokazatelj kako se beba razvija. Bebina težina treba da raste svojim prirodnim tokom, a suština je da ne dođe do gojaznosti, niti neuhranjenosti. U nastavku teksta saznajte na koji način i koliko bi trebalo da iznosi težina bebe tokom trudnoće.

28.
Dec
2021
Sretna trudnica

Svaki porođaj je priča za sebe. Svaki porođaj je jedinstven. Ovo se odnosi na većinu aspekta porođaja, uključujući i simptome koji mu prethode, kao i njegovo trajanje. U ovom tekstu saznajte koji su to znakovi koji ukazuju da je porođaj blizu, kako izgledaju porođajne kontrakcije, kao i koliko dugo porođaj može da traje.

28.
Dec
2021
Sretna trudnica

Postoje dvije vrste kontrakcija u trudnoći: porođajne kontrakcije i Brakston-Hiksove.

Glavna razlika između porođajnih kontrakcija i Brakston-Hiksovih sastoji se u tome da su porođajne kontrakcije zapravo trudovi koji će na kraju dovesti do istiskivanja bebe kroz porođajni kanal, dok su Brakston-Hiksove takozvane lažne kontrakcije koje se mogu javiti bilo kada u trudnoći. One ne izazivaju trudove i nisu znak da porođaj počinje.

28.
Dec
2021
Sretna trudnica

Bilo da li planirate da koristite anesteziju tokom porođaja ili ste već odlučili da želite potpuno prirodan porođaj bez anestetika, uvijek je dobro da znate kako epiduralna i spinal anestezija funkcionišu. Ovo je potrebno iz dva razloga: prvo, uvijek postoji šansa da promijenite mišljenje jednom kada porođaj krene i drugo - u slučaju hitnog carskog reza anestezija je neophodna.

 

27.
Dec
2021
Sretna trudnica

Ne samo da se tijelo žene u trećem trimestru uveliko priprema za porođaj, već se istovremeno odvija i mentalna priprema. Ona može biti svjesna - vođena kontrolisanim akcijama poput pametnih priprema za ono što slijedi, ali i nesvjesna - u vidu maničnog sređivanja i želje da se dom izvrne naopačke (sindrom gnežđenja), kao i anksioznosti i straha od onoga što slijedi.

27.
Dec
2021
Sretna trudnica

Nakon devet mjeseci iščekivanja, sigurno ste uzbuđeni što konačno idete kući sa svojom bebom. I dok će većina vašeg fokusa biti na bebi, briga o mami je takođe važna, bez obzira na činjenicu koliko vam je težak bio porođaj.

Da li ste se porodili vaginalno ili carskim rezom? Da li je porođaj trajao par sati ili možda i duže od jednog dana?

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

I dalje ste u 9. mjesecu trudnoće, iako vam se sada vjerovatno čini da se taj mjesec odužio.

Da li ste znali da samo 4% trudnica rodi bebu u predvođenom terminu? Ukoliko vam je termin prošao, nema razloga za brigu. Kod preostalih 96 procenata do porođaja dolazi do 2 sedmice prije ili poslije, a od tog procenata čak 30% porođaja desi se nakon termina.

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

Vjerovatno niste zamišljali da ćete dočekati 41. sedmicu, ali, tu ste i to je sasvim u redu.

Vaša beba sada je dovoljno zrela i vjerovatno dovoljno buckasta i sposobna da preživi u spoljnom svijetu bez ikakve dodatne pomoći, a na vama je da budete relaksirani koliko god je to moguće i da osluškujete znake koji ukazuju da beba dolazi.

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

Čestitamo, ovo je sedmica u kojoj će vaša beba doći na svijet.

U 42. sedmici trudnoće većina roditelja brine da je njihova beba zakasnila. Međutim, pri računanju termina porođaja uvijek postoji mogućnost greške od jednu do dvije sedmice zbog čega se 42. sedmica i dalje smatra uobičajenom.

26.
Nov
2021
Sretna trudnica

Trudnoća može izgledati kao savršeno vrijeme da se opustite. Međutim, možete da postignete brojne benefite ukoliko ipak odlučite da se malo pokrenete.

Jedan od simptoma trudnoće koje mnoge trudnice osjećaju jeste veći osjećaj umora, a sa rastućim stomakom i usljed djelovanja hormona trudnoće koji rastežu ligamente, bolovi u leđima postaju sve izraženiji. Mnoge trudnice zbog ovih simptoma misle da će im dodatno ležanje pomoći.

28.
Oct
2021
Sretna trudnica

Još samo 3 sedmice do termina! Vaša beba je sada potpuno spremna za dolazak na svijet, a vi? Sada, kada je porođaj tako blizu, vrijeme je da se podsjetite nekih termina koji ukazuju da je isti krenuo.

Da li znate šta je sluzni čep? Znate li kako izgleda kada pukne vodenjak? Kako da razlikujte obične kontrakcije od lažnih? U tekstu o ovoj sedmici, potrudićemo se da vam razjasnimo sve ove termine.

28.
Oct
2021
Sretna trudnica

Veliki dan je sve bliže. Vaša beba, iako vam se čini suprotno se punom parom priprema za dolazak na svijet. Njena pluća su u fazi finog razvoja (iako će taj razvoj nastaviti i nakon rođenja), a nervni sistem radi na tome da bude potpuno pripravan za sve ono što je potrebno da zadovolji za život bebe van materice.

28.
Oct
2021
Sretna trudnica

Još vrlo malo vas dijeli do kraja trudnoće i do potpuno novog početka!  To malo može biti nekoliko dana ili do 3 sedmice, ako se vašoj bebi ne žuri da izađe napolje.

U 39. sedmici beba je potpuno zrela i spremna za rođenje, ali važno je znati da je sasvim u redu i ako se to ne desi tako brzo. Dok su bebe fino ušuškane i uživaju u još malo vremena koje će provesti u majčinom stomaku, trudnicama u 39. sedmici nije toliko udobno. Pritisak na karlicu je sve veći, a kontrakcije sve češće. Vaše tijelo radi punom parom da se pripremi za porođaj koji treba da

27.
Oct
2021
Sretna trudnica

Čestitamo. Sada ste zvanično ušli u 9. mjesec trudnoće. Mjesec kada je izvjesno da će vaša beba uskoro doći na svijet.

Tijelo bebe i trudnice u 9. mjesecu prolaze kroz velike pripreme za porođaj koji treba da uslijedi - kod bebe se te pripreme sastoje od završnih faza razvoja, dok u tijelu mame dolazi do dodatnog razmekšavanja ligamenata djelovanjem hormona trudnoće zbog čega se mogu osjetiti bol u leđima i karlici.