Razvoj bebe i djeteta

6. nedelja bebinog razvoj - beba od mjesec i 2. nedelje

6. nedelja bebinog razvoja predstavlja period kada su se svi ukućani navikli na novorođenče. Razvoj bebe u šestoj nedelji najviše pažnje obraća na boje i kontraste, omiljene su joj bijela i crna. U ovom periodu beba je nešto duže budna tokom dana, te ćete imati vremena da učestvujete u njenom razvoju. Beba je veličine do 2 do 4mm.

U 6. nedelji bebinog razvoj, primetićete da se beba više smeje i jasnije pokazuje želju za hranom. Takođe, ovo je period kada bi trebalo da primite vakcinu protiv velikog kašlja.

6. nedelja bebinog razvoja

Igračke za bebe još vam nisu potrebne. Beba ima mutnu sliku, te zato reaguje samo na bijelu i crnu boju. Po rođenju, beba ulazi u proces senzorne integracije. To je neuro-biološki razvoj, period prikupljanja i obrade podataka preko njenih čula sluha, mirisa, ukusa, dodira i vida. Ovo je ključan period od rođenja bebe, pa sve do sedme godine života. 

Neka vas ne brine ako beba u 6. nedelji razvoja bude češće budna tokom noći. Iako vam to deluje kao nepremostiva prepreka, ubrzo će beba početi da razlikuje dan i noć. Uvek možete da se oslonite na partnera, biće vam zasigurno lakše. 

6. nedelja bebinog razvoja je period kada možete dobiti prvu menstruaciju posle porođaja. Zato je važno da mame znaju šta sve može da se dogodi tokom ovog perioda i kako da vode računa.

Mama - 6. nedelja bebinog razvoja

Osim što se polako navikavate na nov način život, vaše telo čini isto. Pravi je trenutak da odete na prvu kontrolu kod ginekologa. Tada će vidjeti da li je sve u redu i kakva je rana. To nije jedini razlog, jer ukoliko planirate da ponovo imate seksualne odnose, važno je da sve bude kako treba. 

Ako razmišljate da li se ponovo može dogoditi trudnoća tokom dojenja, znajte da može! Razmislite na koji način ćete se zaštititi, jer kada dođe 6. nedelja bebinog razvoja, vašem tijelu to nikako nije potrebno. Postoje različiti načini kontracepcije i kako da se zaštitite.

Pilule

Pošto dojite, pilule nisu najbolje rešenje. Sastav antibebi pilula utiče na kvalitet i učestalost mlijeka.

Dijafragma

Nije loše rješenje, ali prije upotrebe najbolje je da se posavjetujete sa svojim ljekarom. Ginekolog će vam najbolje objasniti u kakvom je stanju dijafragma, jer postoji mogućnost da se promenila posle porođaja.

Prezervativ

Vjerovatno najbolje rješenje u 6. nedelji bebinog razvoja. U ovom slučaju ne brinete za kvalitet mlijeka, niti poziciju.

6. nedelja bebinog razvoja - savjeti za mamu

Nema sumnje da ćete u 6. nedelji bebinog razvoja osjetiti da imate više energije. Sada lakše možete da predvidite dane i noći bebe, nego što je to bio slučaj kada je beba izašla iz porodilišta. Krvarenja bi u ovom periodu trebalo potpuno da prestanu, dok će se materica vratiti na veličinu pre porođaja. 

Više neće biti posjeta kao na početku, zato će vaš život početi da se vraća u normalne tokove. Tokom 6. Nedelje bebinog razvoja bi trebalo da se vrati libido, ali nemojte se opterećivati ako se to ne dogodi. Na to veoma može uticati umor i nelagodnost prilikom dodira, to je posledica dojenja. 

Majčinog mlijeka može biti nešto manje u ovom periodu, češće dojite i pratite veličinu. Beba prosečno dobija od 150 do 200g na težini u 6. nedelji, jer težina bebe po nedjeljama pokazuje pravilan i zdrav razvoj

6. nedelja bebinog razvoja - savjeti za bebu

Neka vas ne iznenadi rjeđa stolica, jer bebe pošto sisaju nemaju zatvor. Iako će period spavanja bebe početi da se ustaljuje, još ćete biti trenutaka kada ćete dojiti noću. Neki prosjek je pet do šest sati između dojenja. 

Beba će početi da vas razaznaje i reagovaće kada ste vi u njenoj blizini, te ćete je lakše umiriti ako ima potrebe za tim. Ako niste primili vakcinu protiv velikog kašlja, sada je pravi trenutak za to. Obratite se ljekaru i posavetujte s njim. Nije na odmet da tokom 6. nedelje bebinog razvoja, neka pregleda bebca, po mogućstvu medicinska sestra ili pedijatar. 

Sada ćete umjeti da tumačite njena raspoloženja. Kad beba zaplače, znaćete da li traži pažnju, san ili je gladna, a 6. nedelja bebinog razvoja je period kada bebe mogu da drže vrat u skladu s svojom težinom. Bebine noktiće skraćujte posle kupanja, znatno je jednostavnije i nabavite dobre makaze, jer će vam olakšati.