Razvoj bebe i djeteta

13.
May
2022
Razvoj bebe i djeteta

Treća nedjelja novorođenčeta je iza vas. Došla je 4. nedjelja bebinog razvoja, koja ujedno predstavlja i prvih mjesec dana bebe. U ovom periodu, možete očekivati da se vaša beba prvi put nasmije. To je sigurno predivan trenutak, koji će vas oduševiti i razniježiti.
 

13.
May
2022
Razvoj bebe i djeteta

Pisali smo da u ovom periodu možete očekivati prvi bebin osmjeh. Taj osmjeh će vam donijeti novu energiju i radost koju do sada sigurno niste osjetili. Kada dođe peta nedjelja bebinog života, vaša beba će podizati glavu i zbog jačih vratnih mišića, uspjevaće da drži glavu podignutu.
 

13.
May
2022
Razvoj bebe i djeteta

Beba u 3. nedjelji je period kada vaš mališan umije da prepozna i razlikuje majku u odnosu na druge osobe. Nemojte se iznenaditi ukoliko beba stara 3. nedjelje u ovom periodu stalno plače. Dosta stvari može uticati na to, kao što su grčevi, uznemirenost ili glad.

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i djeteta

Ima li ljepšeg momenta, nego kada se gledate s vašom bebom oči u oči? Jedan potpuno nov svijet je pred vama. Postoje razne situacije u kojima će vaša beba u prvoj nedjelji pravite pokrete, a to su najčešće uticaj okruženja i jaka svjetlost.

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i djeteta

Za nama je prva nedjelja bebe kako je kod kuće i na redu je razvoj vaše bebe u drugoj nedjelji. Uhvatili ste ritam i sada stvari ne djeluju toliko strašno. Ako ništa drugo, sigurno ste postali ekspert u mijenjanju pelena. Nema razloga da brinete šta raditi u ovom periodu, jer vaša beba u drugoj nedjelji još uvijek nema rutinu i nije moguće predvidjeti ponašanje.

09.
Mar
2021
Razvoj bebe i djeteta

 

Prilikom trudnoće budući roditelji počinju da se prilagođavaju na nove navike, stil života i obaveze. Beba će u kuću unijeti neizmjernu ljubav, ali i sve slatke muke. Razvoj bebe po mjesecima dok je u utrobi majke, a i kada dođe na svijet, daje mnoge odgovore na neka komplikovana pitanja. Jedno je sigurno majka načinom ishrane, dovoljnim snom, životom bez stresa i prilagođenoj aktivnosti mogu uticati na pravilan razvoj svoje bebe prije rođenja, a raznim motoričkim aktivnostima, ishranom i igrama utiču na razvoj bebe u mjesecima koji dolaze.

11.
Dec
2020
Razvoj bebe i djeteta

Dok su roditelji često skloni da zanemare ili umanje važnost igre, stručna pedagoška literatura snažno podržava igru i igračke kao i njihov uticaj na dječje živote. Igračka može da bude bilo šta, a zajedničko svim igračkama svijeta je da mogu na razne načine da stimulišu dječji razvoj. Iako se kaže da igra čuva dijete u čovjeku, zapravo ona mu na mnogo načina pomaže da postane kvalitetnija osoba.

11.
Dec
2020
Razvoj bebe i djeteta

Dok očekuju rođenje bebe, budući roditelji najviše se fokusiraju na fizičke aspekte njenog dolaska – kako da je smjeste, njeguju, hrane, oblače.

11.
Dec
2020
Razvoj bebe i djeteta

Psihomotorni razvoj djeteta počinje još u intrauterinom periodu, kada se odvija intenzivni anatomski, a potom i funkcionalni razvoj nervnog sistema..Veći dio razvoja čula i pokreta odvija se u drugoj polovini trudnoće, tako da novorođenče u trenutku rođenja ima razvijene osnove reagovanja na čulnu i motornu stimulaciju. Teško je utvrditi pokazatelje začetaka psihičkog života fetusa, ali se refleksni pokreti javljaju u četvrtom mjesecu.

22.
Nov
2018
Razvoj bebe i djeteta

Prava igračka za svaki period detinjstva

Dečji psiholozi igračke dele po grupama i uvek naglašavaju da je za pravilan razvoj od najranijeg uzrasta važnije da dete ima po jednu igračku iz svake grupe nego pet igračaka iz iste

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i djeteta

Došao je i taj trenutak nakon devet mjeseci iščekivanja. Beba je došla u vaš život i to je jedinstveno iskustvo za roditelje. U proteklom periodu ste pročitali hiljade tekstova i savjeta na temu razvoj novorođenčeta. Nema razloga da brinete kako ćete i šta uraditi, opustite se i idite stepenik po stepenik.