Razvoj bebe i djeteta

21.
Jun
2023
Razvoj bebe i djeteta

Spanać spada među najzdravije namjernice i znatno utiče na zdravlje bebe. Bogat je vitamina i mineralima, kao što su gvožđe, kalcijum i vitamin C. Spanać sadrži vlakna, te je idealna namjernica ako beba ima problem sa zatvorom. Spanać je povrće koje se preporučuje i odraslim osobama. Zašto je spanać dobar za bebe i kada ga treba uvesti u ishranu otkrijte u nastavku teksta.

27.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Beba se intenzivno razvija i raste. Pojasnićemo neke od najvažnijih stvari ove faze, kao što su rast i razvoj, ishrana, motoričke sposobnosti, govor i vježbe za bebe.

27.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Beba od 13 mjeseci nastavlja da se razvija brzo. Svi aspekti razvijaju se ravnomijerno, kao što je govor, motoričke sposobnosti, hodanje itd. Objasnićemo na koje stvari treba da obratite pažnju u ovom periodu.

27.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Beba od 15 mjeseci uče i otkrivaju nove stvari svakodnevno. Mi ćemo se fokusirati na tri najvažnije stvari, to su razvoj, govor i hodanje. Tu je i nekoliko savijeta za roditelje kako da podstaknu njihov razvoj.

27.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Bebe od godinu dana ulaze u novu fazu svog životu. Tokom prvih 12 mjeseci razvijale su se veoma brzo, te su spremne za nove avanture, a ovaj period donosi značajne promjene za njihovo rast i razvoj.

27.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Pošto beba napuni 14 mjeseci, većina ima sposobnosti koje se odnose na motoriku i govor. Mnoge bebe mogu samostalno da se kreću, a neke su već porpičino razvile govor. U ovom periodu, većina beba umije da drži predmete s jednom rukom, hoda ako se oslanja i drži za nešto, puzi i penje se uz stepenice, koristi kašiku i čašu.

24.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Tokom prve godine bebinog život često se dešavaju skokovi u razvoju. To umije i može da zbuni roditelje, jer se bebe brzo razvijaju i rastu. Dolazi do promjena koje mogu da utičnu na bebino raspoloženje. Postoje različiti simptomi koji ukazuju da se dogodio skok u razvoju. U nastavku teksta saznajte kako da prepoznate skok u razvoju i zbog čega se dešavaju.

24.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Za bebe od 6 mjeseci slijede velike promjene, kako fizičke, tako i motoričke. Beba počinje da bude sve živahnija, tako da se spremite za aktivne dane. Sve što treba da znate u vezi sa bebom od 6 mjeseci, čeka vas u nastavku teksta. 

24.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Beba od 7 mjeseci počinje da razvija svoju ličnost. Sada ćete jasno vidjeti i znati šta joj se dopada od hrane ili s kojim igračkama voli da se igra. Razvoj mašte kod bebe sada dolazi od izražaja, te će ovo biti veoma zanimljiv period za vas.

12.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Beba od 8 mjeseci sve više upija i njen razvoj ide svojim tokom. Ritam spavanja je sve bolji po roditelje, u ishranu se uvode nove namjernice, a beba je sve aktivnija i pravi mali avanturista.

12.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Stigli smo i do trećeg tromijesečja. Beba raste i razvija se normalno, sve je aktivnija i počinje da ručka razne namirnice. Šta vas sve očekuje kada beba navrši 9 mjeseci saznajte u nastavku teksta. 

12.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Bićete iznenađeni kada beba navrši 10 mjeseci i kako pokazuje sve veću želju da bude samostalna. Takođe, beba počinju dobro da pamte i mogu da razaznaju put kojim idete ka parkiću. 

06.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Kada beba navrši 3 mjeseca, to znači da je iza vas period tokom kog ste dobro upoznali s njenim željama i prohtevima. Beba od 3 mjeseca može da vam priušti nešto glasniji osmijeh, takođe se mogu pojaviti i prvi zubići. U ovom periodu grčevi mogu dostići svoj vrhunac, tako da je bitno da obratite pažnju. Šta sve možete da očekujte kada beba ima 3 mjeseca, saznajte u nastavku teksta. 

06.
Apr
2023
Razvoj bebe i djeteta

Beba od 4 mjeseca veoma je aktivna i svakim danom uvježbava razne pokrete. To se najviše odnosi na ručice, pošto bebi žele da se dočepaju svega što im se nađe u blizini. Obratite pažnju da predmeti koji su u njenoj blizini budu bezopasni, jer će najverovatnije završiti u njihovim ustima. 

24.
Feb
2023
Razvoj bebe i djeteta

Ovo je nedelja kada vaša beba pokušava da uskladi sva čula i pokrete. Prepoznaje kontrast boja, čuje i razlikuje ukus mlijeka od ostalih ukusa. Kada dođe 7. nedelja bebinog života, ona pokušava da poveže ukuse s predmetima koji joj se nađu u ustima.

24.
Feb
2023
Razvoj bebe i djeteta

6. nedelja bebinog razvoja predstavlja period kada su se svi ukućani navikli na novorođenče Razvoj bebe u šestoj nedelji najviše pažnje obraća na boje i kontraste, omiljene su joj bijela i crna. U ovom periodu beba je nešto duže budna tokom dana, te ćete imati vremena da učestvujete u njenom razvoju. Beba je veličine do 2 do 4mm.

13.
May
2022
Razvoj bebe i djeteta

Treća nedjelja novorođenčeta je iza vas. Došla je 4. nedjelja bebinog razvoja, koja ujedno predstavlja i prvih mjesec dana bebe. U ovom periodu, možete očekivati da se vaša beba prvi put nasmije. To je sigurno predivan trenutak, koji će vas oduševiti i razniježiti.
 

13.
May
2022
Razvoj bebe i djeteta

Pisali smo da u ovom periodu možete očekivati prvi bebin osmjeh. Taj osmjeh će vam donijeti novu energiju i radost koju do sada sigurno niste osjetili. Kada dođe peta nedjelja bebinog života, vaša beba će podizati glavu i zbog jačih vratnih mišića, uspjevaće da drži glavu podignutu.
 

13.
May
2022
Razvoj bebe i djeteta

Beba u 3. nedjelji je period kada vaš mališan umije da prepozna i razlikuje majku u odnosu na druge osobe. Nemojte se iznenaditi ukoliko beba stara 3. nedjelje u ovom periodu stalno plače. Dosta stvari može uticati na to, kao što su grčevi, uznemirenost ili glad.

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i djeteta

Ima li ljepšeg momenta, nego kada se gledate s vašom bebom oči u oči? Jedan potpuno nov svijet je pred vama. Postoje razne situacije u kojima će vaša beba u prvoj nedjelji pravite pokrete, a to su najčešće uticaj okruženja i jaka svjetlost.